Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Narkotikan måste bort"

Med de senaste två rymningarna har regeringen aviserat tuffare tag och rymningssäkrare fängelser.
Det är helt fel väg att gå, anser Stefan Björklund som är ordförande i föreningen de kriminellas revansch i samhället, KRIS, i Norrköping. Politikerna borde istället satsa på att få bort narkotikan.

Stefan Björklund, ordförande i föreningen de kriminellas revansch i samhället, KRIS, i Norrköping menar att rymningssäkrare fängelser inte är någon lösning på den senaste tidens rymningar. Att få bort narkotikan från fängelserna är desto viktigare, anser han.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Stefan Björklund, ordförande i föreningen de kriminellas revansch i samhället, KRIS, i Norrköping menar att rymningssäkrare fängelser inte är någon lösning på den senaste tidens rymningar. Att få bort narkotikan från fängelserna är desto viktigare, anser han. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

NORRKÖPING2004-08-07 06:00
Rymningarna från Hall och Norrtäljeanstalten har lett till en politisk debatt med höga tongångar.
Allt fler politiker kräver hårdare tag på landets fängelser. En hårt pressad justitieminister Thomas Bodström har nu föreslagit att bygga ett nytt rymningssäkert fängelse.
Ett ställe där landets grövsta brottslingar ska samlas. Så kallade "hopplösa fall", kriminella som enligt justitieministern inte vill återanpassa sig till samhället. Fångarna ska sitta åtskilda.

Politiskt utspel
- Första tanken var bara att det är ett politiskt utspel, säger Stefan Björklund.
- De ska inte få träffa andra människor på 15 år, sedan ska de ut i samhället. De tar alla hopp och mål som de intagna kan ha för framtiden. Jag tror inte att det finns några hopplösa fall.
- Allt som görs idag görs kortsiktigt. När man ser på människor borde man göra det mer långsiktigt, men det är svårt när det är politik inblandat. Risken är att det bara blir sämre av det här.
Stefan Björklund anser att kriminalvården måste satsa mer på att försöka få fångarna att komma tillbaka till ett vanligt samhällsliv. Idag är det snarare så att många som avtjänar kortare straff är värre när de kommer ut ur fängelset än när de kom in.

Överbeläggningar
Han tycker också att något måste göras åt fängelsernas överbeläggningar som skapar oro och spänningar mellan de intagna. Det behövs också fler anställda på fängelserna. Livstidsstraffet måste bort och ersättas med tidsbestämda straff. Livstidsstraff skapar bara frustration.
- Du vet aldrig om du kommer ut ur fängelset, säger han. Du har inget mål.
Både rymningen från Hall och från Norrtälje var beväpnade fritagningar. Det har gjort att en del politiker vill utreda möjligheten för fängelsepersonalen att bära vapen.
- Det med beväpnade vakter ser jag bara som en helt bisarr idé, säger Stefan Björklund. Det kommer att uppstå jättefarliga situationer för de intagna och de anställda.
Stefan Björklund efterlyser istället att politikerna satsar mer pengar på missbruksvård. De som döms till fängelsestraff ska få större möjlighet att frivilligt kunna söka sig till anstalter som erbjuder vård mot drogmissbruk. Liknande den verksamhet som man har på Roxtunaanstalten utanför Linköping.
Det borde också erbjudas fler vårdplatser utanför fängelserna.
- Det blir mer och mer missbruk och man satsar mindre och mindre på vården, säger han. Det blir ett ekorrhjul. Titta hur det ser ut i Hörsalsparken, så där såg det inte ut för några år sedan.
Stefan Björklund säger att många brott begås av personer som använder droger och som dessutom är påtända när de begår brotten.

Droger vanliga
Droger är också vanliga inne på fängelserna. De som kommer ut från fängelse efter ett avtjänat straff är ofta kvar i sitt missbruk.
Då är det omöjligt att anpassa sig till samhället igen, och risken är överhängande att personen hamnar i ny kriminalitet. Men att få bort drogmissbruket är ingen prioriterad fråga bland politikerna.
- Man är ganska maktlös, säger Stefan Björklund. Det var en kille här för en vecka sedan som ville ha behandling, men han får ingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om