När vårdarna hämtade mat gick fångarna bärsärkagång
NORRKÖPINGDe fem fångarna på Norrköpingsanstalten var ensamma på avdelningen när någonting fick dem att gå bärsärkagång och slå sönder hela inredningen. Och därefter barrikadera sig i ett rum.- En vårdare får inte vara ensam med de intagna, säger kriminalvårdsinspektör Claes Nöjd. Om man är två vårdare och en ska gå efter mat, måste båda två gå.
- De ropade till de båda vårdarna att de inte skulle komma in, berättar Claes Nöjd. Meningen var alltså aldrig att skada personalen.
<b>Ingen förklaring</b>
De fem fångarna kom inte med några krav eller ens någon förklaring till sitt handlande. En anställd på anstalten lyckades så småningom få kontakt med dem genom en gallergrind.
- Det enda de sa då var att de ville bli tagna av anstaltens egen insatsstyrka, inte polisens, säger Claes Nöjd. Och tillsammans med personalen på anstalten gjorde polisens insatschef bedömningen att man kunde gå med på det. Givetvis med polisens insatsstyrka som back up.
Då gav fångarna upp självmant. De hade till och med packat sina väskor och var klara att ge sig av när insatsstyrkan gick in på avdelningen.
- De förstod ju att de inte kunde vara kvar, säger Claes Nöjd. Hela avdelningen var sönderslagen.
<b>Allt är sönderslaget</b>
Fångarna fördes till häktet i Norrköping, där de nu sitter anhållna för skadegörelse. Alla inventarier, möbler och datorer är sönderslagna, elledningarna nedslitna och vattenledningarna sönderbrutna.
- Hela avdelningen står i vatten, berättar Claes Nöjd. Dessutom måste alla fönster och fönsterbågar bytas.
Skadegörelsen beräknas till drygt en miljon kronor.
- Det kommer att ta flera månader innan avdelningen är färdigrenoverad.
Avdelningen är en introduktionsavdelning, där de flesta fångarna är nyintagna.
- Ingen av fångarna hade suttit längre än två månader, säger Claes Nöjd. En av dem kom dagen innan.
Alla fem är mellan 18 och 24 år. De är dömda för våldsbrott och är extremt aggressiva och utåtagerande. Samtliga kommer från andra anstalter.
Många av de unga fångarna skickas till Norrköpingsanstalten när de andra anstalterna misslyckats.
- Vi har små avdelningar och då är det lättare att ta hand om intagna som är utåtagerande, säger Claes Nöjd.
<b>Hanterar sin ilska</b>
Norrköpingsanstalten har också ett särskilt program, ART, som alla fångar måste genomgå. Där lär de sig konfliktlösning och att hantera sin ilska.
- Många av de här unga killarna är bokstavsbarn, de har ofta damp, säger Jan-Olov Öster, vårdare på Norrköpingsanstalten och facklig politisk talesman för SEKO. Det är ett svårt klientel att arbeta med. Generellt sett behöver den här gruppen en nanny. De är väldigt unga och har svårt att hantera sin situation.
Än så länge har inte fångarna gett någon förklaring till sitt beteende.
- Och det är heller inte säkert att vi någonsin får veta varför, säger Jan-Olov Öster. De kanske bara ville att något skulle hända.
Jan-Olov Öster är också politiker och ordförande i Eneby kommundelsnämnd.
- I den rollen är jag ofta ute på skolhem. Och där har jag sett hur mycket folk som behövs för att ta hand om de här ungdomarna. Där har man många fler anställda än på fängelserna. Och här på Norrköpingsanstalten är de intagna inte mycket äldre än på skolhemmen.
<b>För få vårdare</b>
SEKO har arbetat för att få fler vårdare till landets fängelser.
- Det är svårt att säga om den här händelsen beror på för få vårdare, säger Jan-Olov Öster. Men visst behövs mer personal.
Enligt Arbetsmiljöverket ska inte en vårdare vara ensam med de intagna. Därför lämnades fångarna på Norrköpingsanstalten utan tillsyn, inlåsta på avdelningen.
- Jag tycker inte alls man kan relatera det här bråket till den regeln, säger kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Bertel Österdahl. Man behöver inte ge den en sådan rigid tolkning. Det är en svår fråga och en bedömningsfråga. Ibland är det så stökigt på en avdelning att de anställda gör bedömningen att inte en vårdare bör vara ensam med de intagna. Andra gånger kan det istället upplevas som provocerande med många vårdare.
<b>För få vårdare</b>
Bertel Österdahl tycker inte att det är för få vårdare på landets fängelser.
- Vi har högst personaltäthet i världen. Däremot kan man titta på hur arbetstiderna är förlagda. Och där pågår just nu en utredning som ska vara klar i december. Sådant här händer på fängelser. Det kan man aldrig skydda sig mot.
Personalen på Norrköpingsanstalten fick i går krishjälp.
- För den som aldrig tidigare varit med om något liknande är det naturligtvis omskakande, säger Jan-Olov Öster. Och reaktionen kan ju komma långt efteråt. Men jag tycker ändå att den här händelsen visar på vilket bra klimat vi har här på Norrköpingsanstalten. Fångarna gick ju loss på inredningen istället för att skada personalen. Det är ett gott betyg åt vårdarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!