När stormen slår till
NORRKÖPINGStormen slog till igen med full kraft igår. Ca 24 000 hushåll i länet var utan ström. Träd och skyltar blåste omkull och ett plåttak blev livsfarligt i Söderköping. Värst drabbades nog Bo Andersson som skadades när han skulle röja upp i Hörsalsparken.
Bo Andersson klämdes illa när han sågade av grenar på lönnen. Benet fastnade mellan belysningsstolpen och trädet. Andersson fördes till sjukhus med ambulans. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
-Det var dumt, jag hade för bråttom, erkände han efteråt, medan vi väntade på ambulansen.
Trädet föll nämligen mot stolpen och Bo fick benet i kläm. Det var mycket otäckt, men man kanske kan tala om tur i oturen. Det kunde ha gått värre. Bo lyckades ta sig ner själv och togs om hand, rejält blödande från skadan på knäet och underbenet. Han var vid medvetande och faktiskt vid gott mod i väntan på ambulansen.
<B>24 000 tusen strömlösa</B>
Stormen tog också ett träd i södra delen av Östra Promenaden och en stor vägskylt vid Norrköpings flygplats. Men störst blev stormskadorna på norra Vikbolandet och längs kusten söderut. Många abonnenter blev utan ström hela dagen.
Sydkraft räknar med att mer än 10 000 av deras abonnenter var utan ström.
På eftermiddagen hade de flesta felen lokaliserats och arbetet pågick med full bemanning.
- Vi hoppas att alla ska strömmen tillbaka under eftermiddagen och kvällen. Förutsatt att ovädret inte håller i sig, sa Ewa Landgren, informationschef på Sydkraft i Norrköping.
Tyvärr infriades inte de förhoppningarna utan ovädret tilltog i södra länsdelarna under eftermiddagen och Sydkrafts personal räknade med att få arbeta hela natten.
Vattenfall, som hade 140 montörer och ett tiotal skogsarbetare igång, räknade med drygt 6 500 strömlösa kunder i hela länet, varav drygt tusen i Finspångs kommun.
I Söderköping lyfte ett ca 15 kvadratmeter stort plåttak som låg på marken vid sommarens jordgubbsförsäljning vid E22 nära Skönberga kyrka.
Plåttaket flög iväg ett par hundra meter och krossade Sören Jarls växthus innan det stannade mot hans garagevägg.
- Jag försökte få ner det, men då tog vinden tag i det igen och det for över huvudet på mig upp i träden närmare kyrkan, berättar Sören.
Brandkåren fick ner taket vid halv tolv-tiden. Tursamt nog blev ingen skadad av taket som flög rakt över E22.
I Ringarum blåste garageportarna bort på ett garage för 13 bilar.
<b>Strömlöst</b>
Stora delar av Vikbolandet blev strömlöst på grund av träd som fallit över ledningar. Uppröjningsarbetet pågick hela dagen med full styrka.
Strömavbrottet drabbade inte bara privata hushåll, utan även lantbrukare och företag. Folkbladet besökte elekronik-återvinningsföretaget Mirec i Ljunga. Där hade produktionen avstannat helt.
- En sådan här dag kostar oss mellan 100 000 och 150 000 kronor, berättar chefen Sven-Erik Pettersson.
- Vi måste ta igen den förlorade produktionstiden på övertid och det blir mycket dyrt.
I jämförelse med det är det väl ett mindre problem att bli utan morgonkaffe och få läsa tidningen vid ett stearinljus som Margit Svensson gjorde.
- Jag hoppas strömmen kommer snart, för nu börjar det bli kallt härinne, sa Margit på Björklundsvägen i Ljunga. Och visst längtade hon efter kaffe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!