När naturfilmernas charmtroll ägnar sig åt sex är allt tillåtet
LINKÖPINGGulliga delfiner, mäktiga lejonhannar och söta älgfamiljer. Så speglas djuren ofta i naturfilmer på tv. Detta är en konstruktion av verkligheten, menar Hillevi Ganetz, forskare vid Linköpings universitet. Djurvärlden är full av partnerbyten, incest, våldtäkter och homosexualitet.
När hon tittade på filmerna slogs hon av hur konstruerade de var. Utan undantag.
- Som feminist blir man egentligen aldrig förvånad, men det var slående hur filmerna egentligen handlar mer om oss människor än om djuren. Vi överför mänskliga normer och moraluppfattningar på djuren för att förstå naturen bättre.
- Naturfilmerna är mer dokusåpor än de är dokumentärer, sammanfattar hon.
<b>En illusion</b>
I filmerna framkommer inte djurs perversitet eller homosexualitet. Djuren lever i heterosexuella relationer i gulliga kärnfamiljer.
Att delfiner kan vara riktigt sexuellt aggressiva lyfts aldrig fram. Likaså framställs lejonhannen som djurens konung, när det egentligen är lejonhonan som är flockens ledare.
Ibland får tv-tittaren se verkligheten, men speakerrösten tillrättalägger den.
<b>Två lejonhonor</b>
- I en film har två lejonhonor sex. Då säger speakerrösten att den brunstiga äldre honan ger sig på den yngre eftersom det inte finns någon hanne i närheten. Men vi som ser filmen på tv kan inte veta om honan faktiskt valde en annan hona som partner eller inte. Det kanske står en dreglande hane bara några meter därifrån som blev ratad.
- Det vi istället får veta är att lesbiskhet är något som bara uppstår om det inte finns män i närheten.
Mats Amundin, zoolog vid Kolmårdens djurpark, håller med Hillevi Ganetz till viss del.
- Visst har man komprimerat i filmens värld. Det handlar om att få med mycket action på lite tid. Men samtidigt har jag en känsla av att man har kommit ganska rätt i filmerna också, säger han.
Sverre Sjölander, professor i zoologi vid Linköpings universitet, har översatt långt över 300 naturfilmer till svenska.
<b>Filmer skräddarsys</b>
- Jag vet att det förekommer att man skräddarsyr filmerna som man vill ha dem. Där har Hillevi Ganetz en poäng. Men hur mycket man än klipper i filmer kan man inte regissera djur. Man kan inte få dem att göra annat än de gör, säger han.
- Det finns dessutom inga dokumentärer som inte är vinklade, så varför skulle naturfilmer vara annorlunda? Varför ska man in och moralisera just här? undrar han.
Hillevi Ganetz säger att helt naturtrogna filmer nog kan vara svåra att göra.
- En film om lejonens vardag skulle bli ganska tråkig då de sover 20 av 24 timmar om dygnet, säger hon.
- Men jag är glad att min forskning i alla fall leder till att folk blir mer uppmärksamma på vad som är verklighet och vad som är en konstruktion av den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!