Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När Mona Sahlin inte kom klippte landshövdingen till

Igår skulle Integrationsminister Mona Sahlin inviga Integrationsverkets nya lokaler vid Nya Torget i Norrköping. Men hon lämnade återbud och istället fick landshövding Björn Eriksson rycka in och sköta bandklippningen - vilket han gjorde med den äran!

En riktig klippare. När Mona Sahlin fick förhinder att inviga Integrationsverket i Norrköping igår, ryckte ´proffessionelle bandklipparen´, landshövding Björn Eriksson in och ordnade både bandklippningen och ett suveränt invigningstal inför de cirka 120 gästerna.                                FOTO: ROBERT SVENSSON

En riktig klippare. När Mona Sahlin fick förhinder att inviga Integrationsverket i Norrköping igår, ryckte ´proffessionelle bandklipparen´, landshövding Björn Eriksson in och ordnade både bandklippningen och ett suveränt invigningstal inför de cirka 120 gästerna. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2003-10-23 06:00
- När nu Mona fick förhinder, finns det ingen bättre ersättare än Björn Eriksson, eftersom han råkar vara Sveriges mest engagerade landshövding när det gäller integrationsfrågor. Dessutom är ju Björn ett riktigt proffs på bandklippningar, framhöll verkets generaldirektör Andreas Carlgren i sitt inledningsanförande, där han betonade att det här var första och sista gången som verket flyttar till nya lokaler:
- Visserligen hade vi en fin inflyttningsfest i Navestad också, när vi flyttade in där samtidigt som jag började som chef och nu har vi en lika fin fest vid den här inflyttningen.
- Men nu blir det inga mer "inflyttningsfester" för Integrationsverket, för här kommer vi att bli kvar, eftersom de här lokalerna är de bästa, tyckte Andreas Carlgren. Så i framtiden måste vi hitta på andra orsaker att ha fester, än inflyttningsfester...

<B>Ligger lämpligt</B>
- När det gäller våra nya lokaler ligger de väldigt lämpligt, eftersom Nya Torget var kunglig mark fram till 1860 och därför passar det bra att vi nu finns här som ett statligt verk.
Björn Eriksson backade ännu längre tillbaka i tiden i sitt invigningstal:
- Redan 1728 var det ytterst nära att den tidens landshövding flyttat från Linköping till Norrköping och just till den här platsen, vilket han själv ville eftersom han ansåg sig så dåligt behandlad i Linköping och knappt ens fick mat för dagen. Men det var bönderna i riksdagen som stoppade den flyttningen, då de inte ansåg att man hade råd att kosta på en flyttning för landshövdingen...
- Men idag är det istället statliga Integrationsverket som flyttar hit till Nya Torget. Ett av landets allra viktigaste verk, eftersom de frågor som Integrationsverket behandlar, avgör om vårt land ska röra sig framåt i utvecklingen eller inte.
- Betänk att cirka 1,5 miljoner svenskar har invandrarbakgrund idag och att var femte företag som startas här i landet görs av invandrare, så tycker jag det är nog med statistik för att förstå vikten av Integrationsverkets roll i dagens samhälle.
Arbetslivsforskaren Wuokko Knocke, presenterade också lite kort sin kommande rapport i nästa års upplaga av Integrationsverkets årsbok, om rekrytering för mångfald i arbetslivet:

Flerspråkighet
- Bland annat har det visat sig att många tycker att flerspråkighet är en jättestor fördel i arbetslivet, inte minst inom vård och omsorg, men ändå väger
inte de ansvariga med den kunskapen när man nyanställer personal.
- Språket verkar vara en ´konjunkturfråga´ på så vis att vid brist på arbetare sänker arbetsgivaren kraven på språkkunskaper och höjer dem, när man har gott om arbetskraft att välja på.
- Och när det gäller muslimska kvinnor och deras tradition att täcka huvudet med schal, är det inget som arbetsgivarna verkar reagera negativt på, men istället säger de att deras kunder eller klienter reagerar på schalen och vill därför inte anställa dem.
- Vidare har jag forskat i det diffusa begreppet social kompetens, ett begrepp som verkar ha tonats ner på sista tiden. Jag har till och med hört arbetsgivare som sagt att om bara invandraren har kompetens för att anställas men inte tillräcklig ´social kompetens´, så ska arbetsgivaren "fixa" så de får det. Men jag har inte riktigt förstått hur det går till att fixa en sån sak för arbetsgivaren...
Efter ytterligare invigningsceremonier blev det så småningom dags för de cirka 120 gästerna att mingla och få en lättare förtäring i de nyinvigda lokalerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!