Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När järnvägen motades bort av det nya Hageby

Mycket har man ju sett i sin dar. Men järnväg genom elementhusområdet i Hageby, kan det verkligen stämma?
Jodå, faktiskt. Vintern 1966-67.
En helt kort tid såg det ut så här. Fast då gick det inga tåg längre. Vad som hände var att rälsen revs upp.

Innan Hageby Centrum började byggas gavs först rälsen en ny sträckning, runtom det blivande stora komplexet. Knappt hade detta sedan invigts förrän den gamla järnvägen hade tjänat ut. Här rivs den upp stycke för stycke. Spiken drogs ur med långa tänger, varefter rälsen med hjälp av vajrar drogs upp på lastvagnen.

Innan Hageby Centrum började byggas gavs först rälsen en ny sträckning, runtom det blivande stora komplexet. Knappt hade detta sedan invigts förrän den gamla järnvägen hade tjänat ut. Här rivs den upp stycke för stycke. Spiken drogs ur med långa tänger, varefter rälsen med hjälp av vajrar drogs upp på lastvagnen.

Foto:

Norrköping2005-10-08 06:00
När bygget av elementhusområdet - i senare tid omdöpt till Porten - inleddes år 1966 var trafiken på den smalspåriga järnvägen alltjämt igång. Men den sjöng på allra sista versen.
På bilden till höger befinner vi oss mitt i områdets framväxt. Samtidigt som rälsen rivs upp, på den vid det här laget nedlagda järnvägen.
Det är dessa båda så skilda skeenden som möts. Och just det mötet gör också dagens Harryson-fotografier så notabla.

Nytt centrum i vägen
I samma veva byggdes också Hageby Centrum. Bilden med utblick åt det hållet visar på den omväg, som rälsen gjorde runt och förbi den nya centrumskapelsen. Den förbifarten hade också sin särskilda lilla historia.
Ett stort problem, när Hageby Centrum planerades, var att järnvägen hade sin sträckning just där bygget skulle ske. Visserligen på fallrepet, med linjen till Arkösund nedlagd år 1960 och turerna allt mer glest befolkade. Men alltjämt rullade tågen mot Söderköping och Valdemarsvik.

Runt och förbi
Lösningen fick nu bli, att rälsen flyttades och då drogs i en sväng förbi det blivande stora komplexet. Därefter kunde Hageby Centrum byggas, och invigningen ägde rum den 3 mars 1966.
Emellertid, redan i september samma år lades järnvägen ner för gott. Särskilt nödvändig hade alltså, med facit i handen, omdragningen av rälsen inte varit.

Revs snart upp
Det stod heller inte på länge förrän rälsen revs upp. Den låg ju också i vägen för stadsdelens fortsatta utbyggnad, på ömse sidor om Lidaleden.
Redan hade Harry Harryson dokumenterat så mycket av denna järnväg. Nu ville han föreviga även den vemodiga finalen och var alltså ute med sin kamera i det kulna vintervädret.
Uppdragningen av rälsen gick snabbt och effektivt, konstaterar han så här ett antal år senare. Snart var det rentav, som om järnvägen aldrig hade funnits.
Undan gick det sedan, när stadens nya - och så väl behövliga - bostadsområde växte fram. Snabbheten möjliggjordes inte minst av de standardiserade elementen från Hyresbostäders egen fabrik. Rationellt, snabbt, effektivt. Moderna tider, modell 60-tal.
En ny värld tog form, på vad som tills helt nyligen hade varit den rena landsbygden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om