Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När godstågen står stilla väljer fler biltransporter

NORRKÖPING
När lokförarna anslutna till Svensk lokförarförening avblåst strejken på persontrafiken inledde organisationen en ny strejk riktad mot godstrafiken.
Strejken har fått till följd att lastbilstrafiken ökat på vägarna. För säkerhets skull väljer många av Green Cargos kunder bilen i stället för tåget.

Norrköping2001-10-12 00:00
SJ Green Cargo i Norrköping har haft tur och drabbas inte så hårt. Det har inte varit några större störningar under torsdagen då tågen hit och härifrån fördes av lokförare från andra fackföreningar.
Om strejken inte utökas under en längre tid än den varslade blir det inga större störningar för Norrköpings del.
Flera kunder körde dock redan på torsdagen för säkerhets skull godset per bil. Ju längre strejken pågår desto fler väljer biltransporter i stället för järnväg.

<b>Stopp i Trelleborg</b>
168 av Green Cargos 950 lokförare är anslutna till Svensk lokförarförening. 30 procent av godstrafiken berörs. Förhållandet är svårast i Sydsverige där Svensk lokförarförening har de flesta medlemmarna.
I Trelleborg råder hundraprocentig strejkanslutning. Det är kö i importtrafiken. Många godståg står och väntar i Tyskland.
Strejken pågår till klockan 8 på söndag men får betydande efterverkningar. Trä-, stål-, verkstads- och livsmedelsindustrin drabbas av förseningar på flera dygn.
Varje strejkdygn beräknas innebära förluster på tre miljoner kronor.
De smärre störningar som ändå inträffar i Norrköping orsakas av problemen söderut.

<b>Normal pendeltrafik</b>
På Östgötatrafiken andas man ut efter de två strejkdygnen med många inställda turer på pendeltågen.
- Det verkar nu fungera som vanligt, säger Jenny Arklund på torsdagseftermiddagen. Vi har inte haft tid att beräkna vad strejken kostat oss, vi har haft fullt upp med att upplysa resenärerna om alternativa resemöjligheter.
Troligen kommer en undersökning att göras av hur ekonomin påverkats av strejken.
- Vi gjorde en beräkning efter en två veckor lång bussförarstrejk för några år sedan. Då visade det sig att det var ett nollresultat. Vi betalar naturligtvis inget för tåg som inte gått. Detta jämnar sannolikt ut sig med de biljettförluster vi gör.
- Viktigare för oss är förtroendet. Våra resenärer måste lita på att våra tåg och bussar går. Nu tror jag inte den här korta strejken påverkar. Resenärerna verkar också vara väl medvetna om att de inställda tågen orsakats av en strejk där vi inte kan påverka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om