När barn föder barn

Varje år blir två miljoner flickor under 15 år runt om i världen mammor. Det är en bortglömd och extremt utsatt grupp som behöver all hjälp de kan få. Ett sätt är att uppmärksamma dem, så att problemet kommer fram i ljuset och insatser kan sättas in.

Rabeya från Bangladesh blev gravid första gången som 13-åring.

Rabeya från Bangladesh blev gravid första gången som 13-åring.

Foto: Pieter Ten Hoopen

NORRKÖPING2016-11-11 20:00

På fredagseftermiddagen invigdes årets upplaga av ”Globala veckor” i Norrköping och Linköping. Arrangemanget innehåller ett batteri av över 40 utställningar, föreläsningar, filmvisningar och annat där den gemensamma nämnaren är att öka intresset och engagemanget för globala utvecklingsfrågor.

För att kicka i gång arrangemanget gästade i går den flerfaldigt prisbelönte fotografen Pieter Ten Hoopen och före frilansjournalisten Sofia Klemming Nordenskiöld Norrköping för att presentera sin utställning om barn som föder barn.

– De här flickorna finns överallt. Vanligast är det i länder med konservativa samhällen där man inte tillåter sexualundervisning, abort eller preventivmedel. I länder där barnäktenskap förekommer är det extra vanligt, som Afrika söder om Sahara, Indien, Bangladesh och Afghanistan, säger Sofia Klemming Nordenskiöld.

Sedan fem år tillbaka är hon presschef på hjälporganisationen Plan International och innan dess har hon arbetat som skrivande frilansjournalist med kvinnors fri- och rättigheter i ett globalt perspektiv.

Tillsammans med Pieter Ten Hoopen har hon mellan december 2016 till mars i år intervjuat 20 flickor i sex olika länder som fått barn i väldig unga år; den yngsta redan när hon var 13, den äldsta 16.

Resultatet är utställningen med namnet #childmothers, som från och med i igår fram till den 27 november visas på galleri Kameleont i Norrköping.

Det är starka och drabbande berättelser som Ten Hoopens bilder och Klemming Nordenskiölds utställning förmedlar.

– En tjej från Bangladesh blev bortgift när hon var 13 år. Hon har blivit gravid varje år sedan dess och är 16 år nu. Men bara ett barn har överlevt. Det är oerhört gripande berättelser och trots att jag jobbat som journalist i 20 år har jag inte förstått vidden av problemet.

Utställningen som alltså gästar Norrköping under två veckor kommer även att visas på flera andra håll runt om i världen. Både Plan och FN:s befolkningsfond UNFPA har gått in som finansiärer och när FN:s råd för mänskliga rättigheter håller möte i Genève i marsk kommer utställningen att visas där.

Vad önskar du att besökarna tar med sig för intryck?

– Det vi hoppas på är att bryta tystnaden kring barn som föder barn. Det här är en tabubelagd och svår fråga. Om alla kommer härifrån och kommer ihåg en berättelse som de delar med sig så hjälps vi åt att göra de här flickornas röster hörda, säger Sofia Klemming Nordenskiöld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om