Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Något som aldrig förr skådats

Mycket har vi hunnit se i våra dar - men aldrig något liknande det, som elever från De Geergymnasiet nu spelat upp på Norra Kyrkogården. På olika vis, i monologer likaväl som dans, gestaltade de några bland dem som vilar där under hällarna.

Sonja Wernmarker gav i sin dans dranmatiska uttryck för Getåolyckan.

Sonja Wernmarker gav i sin dans dranmatiska uttryck för Getåolyckan.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2012-06-04 05:20

Fyra "föreställningar" har det varit, den avslutande på söndagens eftermiddag. Och det var då inte, som man kunde ha trott, några bland dem alltjämt till namnet ihågkomna, som framträdandena baserades på.

För vem av oss kände till den Norrköpingsfödde Harry Friman, som 25 år gammal körde sin motorcykel i Malmö en kväll i november 1930 - rammades av en rattfull disponent, och avled på sjukhuset? Sedan nu mer än 80 år sover han sin sista sömn i den Frimannska familjegraven på denna kyrkogård.

Den glade stinsen

Eller en Carl Gustaf Danckwardt (1851-1931), på sin tid tydligen känd som glad och skönsjungande stins i Åby. Här spelades nu, i monologer av hustrun Martha Lelia (Andrea Trägårdh) och pigan Maria Johannesdotter (Beatrice Biörsmark), upp ett triangeldrama där den glade stinsen inte framträdde i allra bästa dager.

Hur detta förhåller sig till den historiska verkligheten undandrar sig helt vårt bedömande. Utsagt är dock, att eleverna fått förfara helt fritt med "materialet".

Publiken, förd runt till olika gravplatser, fick höra fler monologer och se känslostarka danser utföras, när svunna tiders öden manades fram i vårt nutida dagsljus.

Stora tågolyckan

Ett större ämne fanns där också, Getåolyckan år 1918. Allt utspelades framför det väldiga gravmonument, som skuldtyngda SJ lät resa över omkomna, av vilka resterna var så kringspridda att de inte kunde identifieras. Här blev det i stället en kollektiv begravning, på den då bara några år gamla kyrkogården.

Helt svartklädda Sonja Wernmarkers sensuella dans fick symbolisera katastrofen som sådan, varefter öden gestaltades i monologform. Några fångades i sina göranden innan de reste iväg med olyckståget, medan andra figurerade i överlevandes hågkomster.

Medverkade, utöver de redan nämnda, gjorde också Ellinor Sundberg, Daniel Nestor, David Hellberg, Christian Camilo Cordoba, Klara Niklasson, Beatrice Andersson, Maja Grüttner och Anna Hultgren.

Och stilla och stämningsfullt var det runtom på Norra Kyrkogården, med sena vårens stillsamma fåglalåt och vindens milda sus i björk och tall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om