Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Myndigheterna får kritik av persisk kvinnoförening

- Myndigheterna i Norrköping tar inte invandrarnas problem på allvar.
Det säger Shokouh Ershadi, ordförande för Persiska kvinnoföreningen i Norrköping.

Shokouh Ershadi, som sänder radio inom närradion, är kritisk mot myndigheterna i Norrköping, som hon menar inte tar invandrarnas problem på allvar.
FOTO: NICLAS SANDBERG/ARKIV

Shokouh Ershadi, som sänder radio inom närradion, är kritisk mot myndigheterna i Norrköping, som hon menar inte tar invandrarnas problem på allvar. FOTO: NICLAS SANDBERG/ARKIV

Foto:

NORRKÖPING2004-02-10 06:00
Det var för drygt tre år sedan som den Persiska kvinnoföreningen i närradio diskuterade kvinnans roll och situation i samhället. Det resulterade i en mängd hot via telefon och affischer. Kvinnorna anmälde hoten till polisen men ärendet lades ner i brist på bevisning. Men detta är ett av fallen där personer med invandrarbakgrund inte känner att de blir tagna på allvar.
- Det gäller alla myndigheter över lag, inte bara polisen, konstaterar Shokouh Ershadi besviket och förklarar.
- Vi upplever att de inte vill se våra problem eller ta dem på allvar. Fallet med hoten lades ner i brist på bevisning men i radio erkände mannen bakom hoten att han varit tvingad av en grupp. Trots att jag bandade radiosändningen och lämnade det till polisen hände inget.

Stor besvikelse
Besvikelsen i gruppen av invandrare är stor. I samband med hoten för drygt tre år sedan var många upprörda.
- Det känns som att vi får dubbla signaler. Ena stunden ska vi anpassa oss i samhället men i nästa så särbehandlas vi. Man gör skillnad på problem hos invandrare och svenskar, konstaterar Shokouh Ershadi.
Många gånger är det resurser som saknas men alltför ofta verkar det bero på att myndigheterna skyller över problemet på saker som inte går att åtgärda.
- Att vi inte blir tagna på allvar riskerar att leda till att många tar lagen i egna händer. Det blir så när man står vid sidan av samhället. När man inte får någon hjälp slutar man till slut att vända sig till myndigheterna. Det blir att vi inom familjer och grupper löser problemen själva, säger Shokouh Ershadi.

Känner inte igen kritiken
Anne Asp, chef på våldsroteln i Norrköping, känner inte igen kritiken utan tycker att polisen i Östergötland blivit väl utbildad vad gäller hanteringen av invandrarnas problem.
- Här tar vi verkligen invandrare på allvar men tyvärr kan ärenden få vänta när vi tvingas prioritera andra fall. Just invandrare är en utsatt grupp bland annat på grund av bristande språkkunskaper, säger hon och förklarar att det inte är alla som tycker sig behöva en tolk och ibland kan det leda till missförstånd.
Ärendet som den Persiska kvinnoföreningen anmälde lades ner, men polisen kan inte själva lägga ner ett sådant fall. Först måste det presenteras för åklagare som granskar polisen arbete, om det är bristfälligt ger åklagaren ett påpekande.
- Innan ett sådant här ärende kan läggas ner så går det genom två myndigheter, men visst kan det ske fel och jag är helt öppen för att se över det här om det visar sig vara ett missförstånd eller ett fel som skett, säger Anne Asp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om