- För Norrköpings del kan det komma att bli riktigt, riktigt bra om enheten kan serva fler än Sjöfartsverket och LFV. Det innebär att jobben stannar i Norrköping, säger Sjöfartsverkets generaldirektör Ann-Catrine Zetterdahl.
Annars, menar hon, är risken stor att verken i Norrköping i slutändan tvingas utlokalisera den här typen av funktioner någon annanstans, eftersom det för närvarande finns ett krav från statligt håll på rationaliseringar och samarbete.
Fler kan delta
Enligt LFV:s generaldirektör Thomas Allard har man redan haft inledande diskussioner med SMHI, Transportstyrelsen och Migrationsverket och gensvaret har varit positivt.
Men även om jobben stannar i Norrköping blir det på sikt färre tjänster totalt. Det är ju det som är meningen med det hela, att bli effektivare, men det kommer inte att ske inom de närmaste två åren, lovar Ann-Catrine Zetterdahl. Förhoppningen är att det sedan ska kunna göras med naturlig avgång.
Efter semestrarna kör den nya enheten i gång rent praktiskt. Då flyttar 70 anställda på LFV vid Vikboplan ner till Sjöfartsverket i Lithografen. Totalt får den nya enheten ha 100 anställda som jobbar med växel, resetjänst, kontorsservice, redovisning, lön, inköp med mera. Arbetsgivaransvaret tar LFV.