"Festen är inställd", meddelade utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff den 28 april.
"Det kommer inte att bli stora utspring till jublande folkhav av släktingar och vänner. Det kommer inte att vara stora baler, studentskivor, studentflak och andra stora fester", fortsatte hon.
Ett tungt besked för de gymnasieelever i årskurs tre som så länge sett fram emot och längtat efter just den stunden. Att få springa ut i folkvimlet och leta efter mormor och morfar som hänger blommor runt halsen, hoppa och sjunga på studentflaken, att få gå på stor fest med kompisarna på kvällen. Sådär som alla andra studenter gjort före dem.
– Flera började gråta i början när vi fick veta, berättar Claudia Svensson.
Oron för om studenten alls skulle bli av var i början stor. Nu blir den av, men det blir inte som vanligt. Norrköpings kommun har fattat beslut för de kommunala skolorna om att ceremonier och betygsutdelning sker i mindre grupper på skolan. Utspringen genomförs klassvis och två anhöriga får närvara.
– Det känns konstigt, man vet hur det brukar vara, samtidigt har ju inte vi upplevt det, säger Amanda Sundby.
Alva Hansson jämför med när hennes storebror tog studenten för tre år sedan:
– Det var ju väldigt annorlunda. Utspringet där hela släkten väntade, åka flak och mottagning där mormor och morfar var med...
– Man hade ju velat ha det där utspringet, där alla firar och hejar på en. Det blir inte samma stämning med bara två föräldrar, säger Ebba Halvar.
– Och alla andra studenter som sagt att studentveckan är det bästa de varit med om. Det hade man velat uppleva.
Samtidigt tar de det hela med jämnmod, de har fått anpassa sig till den rådande situationen.
– I början kändes det surt, men sen är det ju ändå så att många inte ens får ta studenten. Vi har haft tur i Norrköping, säger Johannes Karlsson.
– Ja, man får vara tacksam för det man får, konstaterar Amanda Sundby.
När de nu börjar träffas igen är det ett kärt återseende. Sedan den 18 mars har gymnasieskolorna varit stängda och de har bara setts över en datorskärm. Även om det fungerat bra, har det inneburit mer arbete än normalt eftersom distansstudierna krävt fler inlämningsuppgifter, säger studenterna, vilket lärare tidigare berättat om. Det har varit en större press än vanligt.
– De här eleverna har fått ta en rejäl smäll för hela samhället, konstaterar Jonas Eriksson, verksamhetschef för gymnasieskolorna i Norrköpings kommun.
När studenten nu närmar sig drar det ihop sig med planeringen. Det är mycket att tänka på. Eftersom det inte blir någon flakåkning ser lösningarna efter utspringen olika ut. På Film- och musikgymnasiet tar de en promenad genom stan klassvis. Andra åker direkt till sina mottagningar – som får hållas utomhus, utan mor- och farföräldrar, eller med stora avstånd.
– Alla får ta med egen mat. Och så måste man ju tänka extra mycket på hygienen, säger Amanda Sundby.
På kvällen blir det kanske någon mindre fest.
– Vi tänkte om vi skulle vara på stan lite, då kanske man träffar andra som tagit studenten från någon annan skola och så där. Det kanske blir någon liten hemmafest hos någon, säger Claudia Svensson.
Något de alla är överens om är att med de uppoffringar de fått göra, är det extra provocerande med fulla uteserveringar och parker.
– Badhus och uteserveringar är öppna och folk samlas, säger Amanda Sundby.
– Man tillåter sånt, men tar bort studenten för oss...