Mycket att kika på för Erika
NORRKÖPINGI lördags hölls den populära skördefesten och höstmarknaden på Färgargården. Det var odlingstävling, försäljning av växter, fågelskådning vid Strömmen och mycket annat.- I år måste det vara rekordmånga besökare, sade Lillemor Johansson från gatu- och parkkontoret.
Erika Lundberg tog chansen att titta i tubkikaren som Fågelföreningen i Norrköping hade ställt upp vid Strömmen. FOTO: HENRIK FLYGARE
Foto:
- Det är hög klass på det som har lämnats in till odligstävlingen i år, sade Anita Kjellberg, som satt i juryn.
Vid sidan av bordet låg ett par gigantiska pumpor. Stefan Renåker från Krokek hade tagit med sig den ena. Den allra största hade han dock lämnat hemma - den var alltför för tung att släpa med. Hemligheten bakom odlingsresultatet är den egna komposten, som ger fin jord, avslöjade Stefan Renåker.
<b>Halloweengubbar</b>
- Det är härligt med växtkraften i den. Många av pumporna blir Halloweengubbar men man kan också använda dem till soppor och grytor, sade han.
Ett 40-tal utställare deltog i höstmarknaden och det blev en livlig kommers så fort dörrarna slog upp klockan elva. Det såldes blomsterkransar, fårost, jordgubbar, eterneller och - naturligtvis - mängder av olika växtplantor. Botanicus planskola från Järstad fanns på plats, den har deltagit sedan starten. Vissa av deras ovanliga sorter sålde snabbt slut. Liselotte Björlig blev förtjust i planskolans gammeldags växter.
- Man måste passa på att handla det som inte finns i affärerna. Det är det roliga med den här höstmarknaden, sade hon.
Nytt på årets skördefest var fågelskådning vid Strömmen och att besökarna kunde hjälpa till att plantera vårens lökar vid lusthuset på Färgargården.
Göran Andersson från FiNK, Fågelföreningen i Norrköping, berättade om fågellivet vid Strömmen. När han gjorde en inventering av fågellivet 1993 fanns 38 olika häckande arter i ett område från bron vid Himmelstalunds camping till Hamnbron.
- Det är mest häckande arter här vid Färgargården, berättade Göran Andersson.
Han hade med sig en tubkikare och besökarna kunde passa på att fågelskåda. Själv fick han på lördagen syn på en kungsfiskare, en art som tidigare har häckat i området.
- Kanske är kungsfiskarna tillbaka. Nyligen hittades två döda kungsfiskare vid Drottninggatan. De omkommer då de flyger in i fönsterrutor.
<b>Planterade lökar</b>
Landskapsarkitekt Ingemar Hillerström fick hjälp att plantera gammeldags lökar: narcisser, Madonnaliljor, skilla och perenner.
- Lusthuset ska få en kulturhistorisk riktig trädgård och lyftas fram med blomsterfägring, berättade Ingemar Hillerström.
I år fick äppleexperten Karl Anjou inte lika många besökare som förra året, troligen för att många äppelträd drabbats av rönnbärsmal i år. Men Hillevi Bielkhammar som har tagit över en äppelträdgård, fick den hjälp hon behövde. Det visade till att hon i sin trädgård hade äppelträd med James Grieve och Belle de Boskoop, som är en holländsk äppelart.
<B><font size=3>Här är alla vinnare</B></font size=3>
<B>Grönsaks- och morotsklass:</B>
<I>Tre morötter:</I>1. Bernard Flärdh
<I>Tre rödbetor:</I> 1. Ola Magnestrand
<I>Tre purjolökar:</I> 1. Bengt Flärdh
<I>Pumpa:</I> 1. Bertil Jonsson
<I>Hederspris:</I> Berit Sund, Lars Johansson
<B>Fri klass:</B> 1. Bengt Flärdh
<I>Hederspris:</I> Maria Järnström, Oskar Renåker, Miriam Modig</bildtext>
<B>Blomklass: </B> 1. Lotta Welin och Anna Gustavsson
<I>Hederspris:</I> Birgitta Magnestrand, Ingrid Tensmyr, Hederspris Mona Belin</bildtext>
<B>Barnklass:</B> 1. Linda Burman
<I>Hederspris:</I> Gustav Andersson Östergren, Oscar Salomon och Erik Salomon
<B>Borddukningstävling:</B> 1. Folkbladet
Bland de som röstade på vinnarna i borddukningstävlingen drogs tre som vann lunch för två personer: Lars Grimsell, Emma Törnvall och Josefin Nyström