Mutskandaler inget ovanligt

Göteborg och Norrköpings mutskandaler är inte de enda städerna där det avslöjats mutbrott. Torbjörn Lindhe, kanslichef vid Institutet Mot Mutor, menar att dessa skandaler i princip finns i varje kommun men att väldigt få gör någonting åt det.

Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

NORRKÖPING2010-10-07 03:00
Torbjörn Lindhe tror att avsaknad av klara rutiner och policydokument, där det står vad bolag får och inte får göra, är två faktorer till varför dessa bygg- och fakturaskandaler som under den senaste tiden avslöjats kan ske. Problemen uppstår oftast inte vid upphandlingstillfället utan efteråt, när exempelvis en myndighet fått in ett ramavtal med ett bolag. Det är då tjänstemännen erbjuds förmåner.- Den enskilde individen har ingen klarhet i vad som är ett brott och tänker istället att det är bra att han eller hon får rabatt och kan utnyttja samma leverantörer för privat bruk, säger Lindhe.Saknas internkontroll
Han berättar att det sällan görs någon riskbedömning eller att man utbildar den egna personalen i vad som kan betraktas som otillbörligt. Dessutom saknas ofta en bra internkontroll. För att undvika mutbrott i framtiden poängterar Lindhe vikten av att ha ett levande etikdokument på varje arbetsplats, de ska dessutom följas upp regelbundet och offentlighetsgöras mot både kunder och leverantörer. Straffet för ett mutbrott och bestickning är böter eller fängelse beroende på hur grova brotten är. Är det grovt och rör sig om större summor samt upprepade tillfällen är det alltid fängelse, även om Lindhe vill påpeka att det är olika från fall till fall.- Efter Göteborgsskandalerna är det endast några få kommuner har börjat inse vad som är sker och faktiskt börjat granska sig själva, men det krävs kraftiga åtgärder från både landsting och kommun för att allt ska ställas till rätta. Få tar risken för korruption på allvar, avslutar Lindhe.
Bestickning sker om en person lämnar, utlovar eller erbjuder en muta eller annan otillbörlig belöning till en arbets- eller uppdragstagare. Mutbrott föreligger om en viss person, tar emot, utlovas eller begär en muta eller annan otillbörlig belöning för sig själv eller för annan för sin tjänsteutövning. Muta är därmed mottagarsidan medan bestickning tillhör givarsidan. Straffet för båda brotten är idag böter eller fängelse beroende på hur grovt det är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om