Mutanklagad dömd till två års fängelse
Två års fängelse blev tingsrättens dom för den mutmisstänkte 47-årige handläggaren på Migrationsverket. Han dömdes för åtalspunkterna förskingring, två fall av mutbrott och grovt tjänstefel.
Minst 5000 kr
Vid rättegången yrkade åklagare Mona Malmberg på två års fängelse för förskingring, mutbrott och grovt tjänstefel och för att ha tagit emot minst 5 000 kronor för ett svenskt medborgarskap vilket personerna annars inte skulle ha fått.
Vad gäller åtalet för grovt tjänstefel har tingsrätten funnit styrkt att 47-åringen missbrukat sin ställning och att han handlat systematiskt när han beviljat medborgarskap till 16 kriminella personer som annars inte skulle ha fått medborgarskap.
Vad gäller åtalet för förskingring framgick det vid rättegången att 47-åringen är skyldig till att ha tagit emot minst 3 000 kronor. Två av de asylsökande erkände vid rättegången att de gett ansökningsavgiften på 1 500 kronor till 47-åringen.
Den tredje personen är mer osäker i sin framställan. Men tingsrätten finner åtalet om förskingring styrkt trots 47-åringens förnekande.
Mutbrott och bestickning
47-åringen fälls också för att ha tagit emot 55 500 kronor från den medåtalade stockholmskrögaren. Vid två skilda förhör erkände 47-åringen att han tagit emot pengar men förnekade allt i tingsrätten. Men rätten har inte funnit någon tänkbar eller rimlig förklaring till varför den åtalade vid två skilda tillfällen under förundersökningen skulle ha lämnat osanna uppgifter. Bekantskapen med krögaren, dennes kontakt med olika sökande, de upprepade penningtransaktionerna och 47-åringens egen pressade ekonomiska situation anser tingsrätten styrker att uppgifterna vid de två förhören är sanningsenliga. 47-åringen döms därför för mutbrott och Stockholmskrögaren för bestickning.
Åklagaren Mona Malmberg yrkade på villkorlig dom och dagsböter för krögaren vilket också blev domen.
Två års fängelse
Den fjärde åtalspunkten rör en person som betalat 47-åringen mellan 5 000 och 10 000 kronor för förmedling av ärenden för fem personer.
Precis som i andra åtalspunkter har 47-åringen erkänt brott i tidigare förundersökning men i tingsrätten förnekat brott. Tingsrätten bedömer av samma skäl som tidigare att 47-åringen mottagit minst 5 000 kronor som otillbörlig belöning i samband med sin tjänsteutövning och är på så sätt skyldig till mutbrott.
Samhällsskada
Åtalet mot dataintrång fann inte rätten styrkt. De uppgifter 47-åringen hämtat via dataregistret har varit uppgifter som alla tjänstemän kunnat komma åt.
För grovt tjänstefel är påföljden lägst sex månader och högst sex års fängelse. För de övriga brotten som 47-åringen dömts skyldig till det maximala straffet två års fängelse.
Tingsrätten bedömer att brotten är så allvarliga att straffet inte kan bestämmas till annat än fängelse. 47-åringens handlande har varit till skada inte bara för Migrationsverket utan även för samhället.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!