Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Musiksaga på Skandia – samarbete väg ut ur kriserna

Efter tre års arbete har det kollektiva projektet "Kairos - nu är den rätta tiden" flyttat in på Skandia. Premiär på musiksagan "Den stora kärleken" är det den 11 mars.

Titti Knutsson, konstnärlig ledare för Kairosprojektet, med nytillskottet Carolin Dasander och projektledaren och producenten Kim Almgren, inne i Stage Skandias lokaler.

Titti Knutsson, konstnärlig ledare för Kairosprojektet, med nytillskottet Carolin Dasander och projektledaren och producenten Kim Almgren, inne i Stage Skandias lokaler.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-01-10 11:00

Det nyskrivna skådespelet "Den stora kärleken" berättar i sagans form om människans relation till naturen i dåtid, samtid och framtid, gestaltat som ett musikaliskt sagospel i tre akter.

– Vi måste lära oss att samarbeta om vi ska klara kriserna vi står inför. Jag vill visa deltagarna, och publiken, att vi kan åstadkomma mycket mer än vi tror - om vi hjälps åt, säger Titti Knutsson, konstnärlig ledare.

Kairos betyder "det gyllene tillfället", gläntan i tiden när verklig förändring är möjlig. Föreställningen, där humor, musik och magi utlovas, handlar om vilket samhälle vi vill ha och om hoten vi står inför. Naturen är hela tiden närvarande, utmanad av den girige Mammon. Grundtonen är "systemkreativ" och teknikpositiv.

undefined
Aktiva i Kairos tittade igenom aktuella manusändringar vid första repetitionen på Stage Skandia i söndags.

– Det handlar om katarsis. Vi tar med publiken rakt ned i helveteshålet och upp igen, på andra sidan, berättar Titti Knutsson.

Sagor handlar ofta om en bildningsresa. Den som gör en sådan resa här är en väletablerad, vit medelålders man.

– Han utsätts för det han varit med och bidragit till tills han är totalt krossad, och sedan bygger vi upp honom igen. Det är vår bild av tiden: vi tror att det finns ett behov av att få med fler väletablerade vita medelålders män i det här omställningsarbetet. Ska vi ställa om hela samhället måste alla vara med.

– Det är grund och botten en amatöruppsättning och en jättestor sådan.Det har inte hänt sedan "Stiga vi". Man kan ju inte göra sådant här i dag, det är helt omöjligt – men vi gör det ändå, säger Titti Knutsson.

Visionen var egentligen att vara på en ovanlig spelplats, som en rivningskåk eller ett industriställe, någon övergiven lokal, men det var svårt att hyra en sådan en kortare tid. 

undefined
Föreställningen är en kollektiv insats. Kairosgänget vid en kick off i somras.

80-90 personer i åldrar mellan sju och 85 år, med olika bakgrund, är engagerade i projektet. Under hösten 2022 har man fått låna lokalerna i fritidsgården i Hageby för repetitioner när det varit stängt, och på samma sätt får man nu från januari använda lokalerna i Stage Skandia på Drottninggatan. Ensemblen planerar för minst elva föreställningar här, med premiär den 11 mars. 

Bland deltagarna finns ett tiotal elever från Marieborgs folkhögskola. Konstnären Sahar Burhan står för kostymerna. Alla roller dubbleras, då alla inte har möjlighet att vara med varje gång. Titeln "Den stora kärleken" anspelar på kärleken till livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!