Musikgymnasiet fyller 20 - det ska firas med en maffig jubelkonsert
Musikgymnasiet firar 20 år - så det hörs.För det blir en maffig jubileumskonsert med inte mindre än 300 tidigare elever i De Geerhallen.- Alla tycker att det ska bli jätteroligt att återse varandra och medverka i jubileet, säger musikläraren Henrik Bergion.
Jazzsångerskan och musikpedagogen Lena Tjäder tillhörde Musikgymnasiets allra första kull.
Foto:
Firandet kulminerar med en jubileumskonsert och fest i Louis De Geer på söndag. Programmet innehåller musik av de olika ensembler som under årens lopp gett utbildningen dess profil, till exempel kammarorkestern, slagverksensemblen, storbandet, och kören.
- Det blir en maffig kör med trehundra sångare på scenen samtidigt, säger Henrik Bergion. De kommer också delas upp i en tjej- och manskör. Och manskörer växer inte på trän numera. Det blir häftigt!
Nina Norblad
Som final på konserten framförs "Förklädd gud" av Hjalmar Gullberg och Lars Erik Larsson med tidernas solister, kör och symfoniorkester. Bland de mer kända som medverkar finns operasångerskorna Nina Norblad, känd från My Fair Lady, och Maria Olofsson som spelat i flera revyer på Lillan. En av de riktigt framgångsrika eleverna är sopranen Camilla Tilling. Idag pendlar hon mellan världens stora operahus.
- Inom sång blir de som lyckas väldigt stora. Camilla Tilling kunde inte komma för hon står på scen på Metropolitan i New York. Och operasångaren Fredrik Strid gör West Side Story i Japan...
Hur många av dem som gått Musikgymnasiet som gått vidare och fått musiken som yrke?
- Uppemot hälften har gått vidare med musikstudier. Hur många som kommer till musikyrken och blir kvar där har det fortfarande gått för kort tid för att bedöma.
När musikgymnasiet startade för 20 år sedan fanns musikinriktade gymnasieutbildningar bara på några få ställen i landet, så som i Härnösand och Karlstad.
- I länet stod det mellan Linköping och Norrköping, men Norrköping hade symfoniorkestern och det var en bidragande orsak till att musikgymnasiet lades här, säger Henrik. Vårt samarbete med symfoniorkestern är helt unikt. Våra elever har till och med fått skriva kompositioner för orkestern.
Självklar plats
Idag har även populärmusiken sin självklara plats i utbildningen, och varje år gör de estetiska programmen på gymnasieskolan en musikaluppsättning. I våras gavs "Fame" och näsa uppsättning blir mindre kända musikalen "Atlantis". Klimatet var ett annat när musikgymnasiet startade, då låg betoningen främst på klassisk musik.
- Det var en anda där populärmusiken och jazzen var mindre värd, och betraktades som hobbymusik, berättar Henrik Bergion.
De flesta elever väljer idag att specialisera sig på sång och piano. Intresset för brassinstrument som t ex fagott och trombon är däremot svalt.
- Möjligheterna att få jobb som trombonist och fagottist är ganska goda jämfört med andra instrument, men vi har bara haft fyra fagottister här genom åren. Suzukimetoden börjar vi skörda frukterna av nu. Det kommer fler som väljer stråkinstrument.
<span class=Rub1>Lenas betyg på lärarna: stort A
<span class=Ing><B>NORRKÖPING
För jazzsångerskan Lena Tjäder var valet att gå Musikgymnasiet livsavgörande.
- Det var avstampet till en jättelång resa, säger hon.
Hon tillhör den allra första kullen och återvänder nu till Norrköping för att medverka i jubileet.</B>
Lena Tjäder är mest känd som jazzsångerska, men har en bred repertoar och undervisar även på Musikhögskolan i Malmö. Hon är uppväxt i Motala, i ett musikaliskt hem med mycket gospel och jazz.
- När jag var fem år bestämde jag mig för att bli musiker och musikgymnasiet i Norrköping låg närmast. Jag skickade in mina betyg och kom in. Det var helt fantastiskt och jag svävade som på moln hela sommaren, minns hon.
Innan Lena kom in på musiklinjen hade hon spelat litet piano, men hon beskriver sig som ganska musikaliskt obildad och kunde till exempel inte läsa noter.
- Mamma hade lärt mig spela piano, men det var mycket man fick jobba med! Jag kom från en liten damm till en större stad, där det fanns många som var väldigt duktiga. Det var en sporre men också nervöst. Jag övade jättemycket och var nog ganska ambitiös, ibland blev det upp till fem timmar varje dag med klassiskt piano.
När musikpedagogen Lena blickar tillbaka på gymnasietiden talar hon i positiva ordalag och ger sina gamla musiklärare i Norrköping högsta betyg.
- De var oerhört skickliga på att lyfta fram det man var bra på, motivera och ställa krav. Jag fick väldigt bra kontakt med dem, framför allt Henrik Bergion. Jag fick prova mycket, att dirigera, sjunga i en grupp och mycket annat.
- Det var inte så många som gick i första årskullen, och man fick många chanser. Det fanns inga stängda dörrar. Jag spelade piano men började med harpa också, för Vera Schabbauer.
Efter musikgymnasiet följde bland annat två års studier i New York med tonvikt på jazzimprovisation och fyra år på Musikhögskolan i Malmö, med inriktning på sång.
- I New York fick jag möta alla stjärnorna som man hört på skivor under åren. Det var häftigt.
I Malmö har Lena sin egen Lena Tjäder Quartet sedan snart tio år och hon skriver mycket egen musik.
- Det är ett sätt att göra eget avtryck och jag rekommenderar också mina elever att lära sig det. Tolka andras musik är det så många som kan.
På fredag sjunger Lena Tjäder på Café Swartz i en kick off-spelning inför firandet, tillsammans med fyra andra tidigare elever på musiklinjen: skivaktuelle saxofonisten Mattias Carlson, pianisten Andreas Hedén, trummisen Joakim Sandén och basisten Niklas Lindblom som idag undervisar på Musikgymnasiet i Norrköping.
- Det blir jazzstandards i vår tappning och lite modernare jazz, berättar Lena. Inför det här jubileet ville vi stråla samman. Det är inget problem att vi bor på olika håll och inte repat ihop, för jazz är ett universiellt språk som är lätt att mötas i.
Lena Tjäder jazzensemble hörs förstås också på söndagens jubileumskonsert.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!