Musikerförbundet: Ett dråpslag
- Ett dråpslag mot oss musiker. Den här höjningen kommer vi inte att gå med på. Det säger Lars Andersson, andre violinist i Norrköpings symfoniorkester, SON, och vice ordförande i fackförbundet Sveriges yrkesmusikerförbund, Symf.
Senast i går var det en medlem i Symf som frågade Lars Andersson hur man går ur facket. Han förstår att många tänker så nu när a-kassan chockhöjs och dessutom blir obligatorisk.
- Tappar vi medlemmar så kommer hela arbetsrätten att urholkas. Facket försvagas och arbetsgivaren får lättare att driva igenom sitt.
Orimligt
Enligt Lars Andersson kommer inte Symf att gå med på en a-kassehöjning i den här omfattningen.
- Det är orimligt att vi, som är ett så pass litet förbund (80 medlemmar) med så pass hög arbetslöshet, ska få bära hela lasset. Om de vill ha någon kultur i Sverige så måste det till en förändring. Men det kanske de inte vill, säger Lars Andersson.
Musikerna i SON har en grundlön på mellan 20 och 25 000 kronor i månaden. Det är endast fyra personer, konsertmästarna och en solocellist som har individuell lön.
Många musiker har i dag kortare anställningar. Mellan anställningarna uppstår perioder utan inkomst då de tvingas leva på a-kassa. En bra och fungerande a-kassa är därför avgörande för frilansmusikers överlevnad, enligt Symf.
Lars Andersson tror att försämringarna i a-kassan kommer att slå hårt mot frilansmusikerna.
- Frilansmusikerna kan slås ut helt nu.
Även om SON har anställda musiker så är man beroende av frilansmusiker, bland annat då de ordinarie musikerna är lediga eller sjuka.
- I onsdags, då vi spelade på Tonsättarfestivalen i Stockholm, hade vi till exempel tio extra musiker med oss, säger Lars Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!