Musik med budskap
Recovery Group gör musik med ett tydligt budskap. Det handlar om att acceptera sig själv som man är och att läka alla relationer. I gruppen på fem män finns två nyktra alkoholister.
Musikanterna i Recovery Group vill med sin musik ge människor hopp. Det går att komma ur ett missbruk och det går att förändra sitt liv. Gruppmedlemmarna är från vänster Tonny Bäck, Anders Jensen, Göran Hanning, Peter Junhav och Michael Cedemark. Foto: Janne Forsby
Foto:
- Mina texter handlar inte om alkohol, utan om hur det är att leva och fungera som människa i den här världen, berättar Peter Junhav.
Han är utbildad drogterapeut och det var på ett behandlingshem som han träffade Göran Hanning, som hade tagit ett återfall. Peter Junhav arbetade på behandlingshemmet, vilket ledde till att Göran Hanning så småningom blev medlem i Recovery Group. Gruppen hade då funnits i ett år och bestod av ett gäng barndomskamrater.
Stanna upp
Det är Peter Junhav som skriver all text och musik. Han utgår från sina erfarenheter som människa och från livet som nykter alkoholist. Texterna handlar om den personlighetsförändring som han har genomgått sedan han började att arbeta med sitt missbruk för sju år sedan.
- Sångerna handlar om ett verkligt liv. De handlar om mitt liv.
Tanken är att musiken ska få människor att reflektera över sina egna liv och ställa frågor som handlar om hur de har blivit som människor. Tyvärr finns det så många måsten i livet att många inte anser sig ha tid att stanna upp och ställa de här frågorna, säger Peter Junhav.
- Budskapet är att man ska lära sig att tycka om sig själv, som den människa man faktiskt är. Jag tycker att vi människor har missat poängen i livet och det är hur vi är mot oss själva säger Peter Junhav.
Han ser bandet som ett samhällsnyttigt projekt, då beroendeproblematiken är utbredd i samhället. Just droger i olika former har blivit ett sätt att just fly från oss själva. Mat, shopping, spel, relationer, sex, pengar, arbete ja listan kan göras hur lång som helst säger Peter Junhav.
Han betonar att möjligheten till förändring finns hos oss själva men att förnekelsen ofta är stor. Människor skyller ofta sin sorg och sina misslyckanden på andra, istället för att våga och att orka ta ansvar för sitt eget liv. I detta förändringsarbete ingår också att läka alla relationer.
- Jag kan inte gå omkring och känna bitterhet mot min mamma för att hon söp ihjäl sig. I min filosofi utgår jag från att alla människor är kärleksfulla varelser, konstaterar Peter Junhav.
Religiös?
Medlemmarna i Recovery Group har alla sysslat med musik i olika former under lång tid. Deras engagemang har fått flera i omgivningen att reagera.
- Människor har frågat mig om jag har blivit religiös, berättar Michael Cedemark.
- Jag tror den inställningen beror på att man inte diskuterar existentiella frågor så ofta. Istället ska man tiga och lida, konstaterar Anders Jensen.
Gruppen har framträtt i kyrkor och nu senast på bibliotekscaféet. Spelningarna blir ofta känslomässiga och det händer att människor i publiken gråter, berättar Göran Hanning.
Finns lösningar
Peter Junhav och hans medmusikanter har visioner med sitt band. De vill nå ut med sin musik till skolor, fängelser, myndigheter och företag där det finns människor som också kämpar med ett beroende eller som har någon anhörig som gör det.
- Överallt i samhället finns det människor som lider av existentiell ångest och som känner igen sig i vår musik. Vi vill visa att det finns lösningar och ge människor ett hopp, säger Peter Junhav.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!