Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Munkavle oroar läkarkåren

På läkarhåll oroar man sig nu över yttrandefriheten inom landstinget.
- Det har blivit ett annat klimat än tidigare, säger Stig-Erik Åström, ortoped på Vrinnevisjukhuset och även ordförande för Östergötlands Läkarförening.

NORRKÖPING2004-02-17 06:00
Enligt Åström har en del kritiker mot de pågående förändringarna inom sjukvården fått påstötning från högre ort.
- De har fått höra uppifrån att deras offentliga kritik inte har setts med blida ögon. Det gäller läkare, men också en del sjuksköterskor. De har blivit rädda för att utsättas för repressalier eller andra obehag.
Kritiken har, som framgått i media, varit stark från sina håll inom personalen. På Vrinnevisjukhuset har inte minst läkare på ortopeden varit aktiva. Personal på Vrinnevi har också bildat en aktionsgrupp med syfte att sjukhuset ska få en annan huvudman än landstinget.
- Jag vet att en del doktorer har fått tillsägelse om att de inte får uttala sig negativt när de befinner sig på arbetsplatsen, att de inte får ha sjukhuskläder på sig när de uttalar sig och heller inte vara i landstingets lokaler, säger Stig-Erik Åström.

Från högre håll?
Påstötningarna har enligt Åström kommit från olika centrumledningar. Huruvida de sin tur varit sanktionerad från ännu högre håll i hierarkin, den administrativa eller den politiska, känner han dock inte till.
Han betonar att de här problemen inte gäller honom själv, som facklig företrädare har han rätt att uttala sina åsikter när och var som helst. Ingen har heller försökt hindra honom.
Han konstaterar att facken inte kan göra något åt de påtstötningar, som ska ha förekommit.
- Juridiskt sett har arbetsgivaren rätten på sin sida. Men det är tråkigt att det blivit så här, så var det inte förut. Det är lägre i tak nu.
Inom Kommunal och Vårdförbundet har man däremot inte hört något om att medlemmar skulle ha stoppats i kritik.
Enligt Kristina Nyström, ordförande för Vårdförbundet i Östergötland, har de här frågorna ännu inte riktigt nått hennes medlemmar. De har "inte kommit ner på arbetsplatserna". I stället har de hittills huvudsakligen hanterats i de ledningsgrupper, där framför allt läkare sitter.
- Men i de fall där våra medlemmar varit berörda, som till exempel barnmorskorna i Motala, där har de kunnat säga vad de vill, något annat har i varje fall inte jag hört, säger Kristina Nyström.
Anita Ahlström, ordf för Kommunals sektion 9, har inte hört talas om att hennes medlemmar skulle ha haft några problem i den här vägen.
Att sådant inte förekommit gentemot Kommunal förvånar dock inte Stig-Erik Åström det minsta:
- Nej, Kommunal har ju varit oerhört inaktiva. De har ju inte gjort ett knäpp, förrän de tyckte att fördelningen på uppsägningarna var lite konstig. Medan läkarna då har gått i bräschen för sjukvården.

Vissa krav
Landstingsdirektör Åke Rosandher försäkrar, att full yttrandefrihet råder. Fast samtidigt ställs ju också vissa krav på chefer.
- Vi har drivit det här förändringsarbetet i olika ledningsgrupper. Tagit fram förslag, modifierat dem, nu genomför vi dem. Det har varit en process, där olika förslag diskuterats.
Men när sedan beslut tagits, då ska de också genomföras.
- Som medarbetare har vi att genomföra de beslut, som politikerna fattat. Vi har som landstingsanställda ingen extra vetorätt gentemot de politiska besluten.

Vore absurt
- Ta mig själv till exempel, det vore ju absurt om jag skulle säga att det här beslutet av landstingsstyrelsen är så dumt så det tänker jag inte genomföra. I så fall får jag ju avgå i stället. Att avgå som chef är ju också helt okomplicerat inom landstinget.
- Om de anställda oroar sig för sin egen anställningssituation, så är det ju helt legitimt. Men om man i stället använder patienterna som argument, då blir det en annan sak. Vi har också på olika sätt försökt att förklara det här för våra anställda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!