Muharrem Demirok, Linköpingspolitikern som för drygt två månader sen tillträdde som partiledare för Centerpartiet, var under måndagen på besök i Navestad. Där driver Stadsmissionen, i samarbete med Portalen och Håll Sverige Rent, insatsen Trygga orten. Syftet är att skapa möjligheter för unga i området och att förebygga utanförskap. Sanna Detlefsen, direktor på Stadsmissionen, beskrev en stor ekonomisk utsatthet hos många familjer och hur många unga upplever en mur mellan dem och de som bor i villaområden. Känslan är bekant för Muharrem Demirok som själv har vuxit upp i Vårby gård i Stockholm.
– Absolut. Jag har varit med om att behöva nya gympaskor och att man tycker att det jobbigt att säga det till föräldrarna, för man vet att det skulle bli en ekonomisk ansträngning. Jag har varit med om att kylskåpet gapar tomt hemma medan kompisar har råd med moppe. Det finns en stark igenkänning.
– Jag brukar beskriva min egen resa in till universitet som att när jag tittade på universitetet från Vårby gård så tycker jag det såg ut som Mount Everest, men när jag kommit in där och tittade från ett annat perspektiv så insåg jag att det bara var en liten kulle.
Känner du att du kan inspirera unga i och med den roll du har idag?
– Inte framför allt att inspirera men att finnas där och visa att det är möjligt, förändring är möjlig. Man behöver inte vara fast på andra sidan muren. Det finns en annan karriärväg än gängen. Men det gäller att ge ungdomar möjligheten att se världen från ett annat perspektiv.
Det har gått lite drygt ett år sen påskupploppen skakade Sverige, med kravaller på flera orter, däribland Navestad.
Vad behöver göras för att det inte ska hända igen?
– Jag är väldigt glad att se att rättsystemet fungerar bra och att många har fått hårda och tydliga straff. Och att man fortsätter att utreda det är otroligt bra. Samtidigt som man gör det så måste vi jobba hårt med att det inte ska hända igen, och då är det det förbyggande arbetet som är helt avgörande.
Muharrem Demirok pratar om att jobba tidigt, aktivt och uthålligt med förebyggande insatser samtidigt som man jobbar med repressiva delar. Han ser dock att många politiker gärna väljer bort förebyggande åtgärder eftersom de saknar en "bandklippareffekt".
– Förebyggande insatser kan man inte alltid säga vilka effekter det kommer att ge, och då är det svårare att göra långsiktiga investeringar. Ett nytt fängelse, som också är nödvändigt ska sägas, är lättare för då kan man ha både en pressträff och när fängelset är byggt kan man klippa bandet och visa "titta vad vi har åstadkommit". Men politikens uppgift är att vara mer långsiktig än så.
Hur har din tid som partiledare varit hittills?
– Det har varit otroligt spännande och väldigt intensivt. Jag är van att jobba mycket, efter mina år som kommunalråd i Linköping, men det här är ett helt annat arbetssätt. Jag har möjlighet att lyfta frågor på ett större plan och har en helt annan verktygslåda.
I den senaste väljarbarometern från Novus är Centerpartiet nere på 4,9 procent.
Hur orolig är du?
– Inte särskilt. Jag ser på mandatperioden som ett Vasalopp. Det är alltid kul att vinna spurtpriset, men det är sällan eller aldrig den som vinner spurtpriset som går först i mål i Mora. Min uppgift är att ta Centerpartiet i mål. Nästa val är mitt Mora.