Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Motvinden nästan total för planerna på vindkraftspark

Allt tyder på att det inte blir någon vindkraftpark vid Långgrund. Fyra av fem berörda kommuner kommer att säga nej. "Det är väldigt tråkigt", säger Per Edström, teknisk chef hos Svea Vind Offshore.

Så här skulle havsvindparken Långgrund troligen ha sett ut från Hävringe, Oxelösunds skärgårds sista utpost mot havet.

Så här skulle havsvindparken Långgrund troligen ha sett ut från Hävringe, Oxelösunds skärgårds sista utpost mot havet.

Foto: Visualisering av Wind Sweden (bilden är kraftigt beskuren)

Norrköping2023-10-19 15:00

Det ser tufft ut för planerna att bygga 167 vindsnurror i det som kallas Vindpark Långgrund. Parken var planerad vid Sörmlandskusten och delar av Östergötlands kust. Nu verkar det nämligen som att fyra av fem berörda kommuner kommer att göra tummen ned och använda sitt kommunala veto.

undefined
Dag Bergentoft, (M), är kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund. Han slog nyligen fast att vindkraftsparken är "en orimligt stor anläggning".

Så här sa Dag Bergentoft, (M) ordförande för kommunstyrelsen i Oxelösund i Södermanlands Nyheter nyligen:

– Det är en helt orimligt stor anläggning. Jag vet inte ens om Svea vind själva förstått vidden av det här. Jag anser att bolaget har tagit sig vatten över huvudet, sa kommunstyrelsens ordförande Dag Bergentoft (M) i Oxelösund till sn.se.

I Norrköpings kommun står det klart sedan länge att den politiska majoriteten kommer att använda sitt veto. Formellt ska beslutet tas i dagarna. När det gäller Trosa och Nyköping har kommunerna redan publicerat på sina hemsidor att man säger nej till parken.

undefined
Kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) berättade tidigare i år i en intervju med Folkbladet om varför partiet numera röstar "nej" till vindkraft. "Frågan om vindkraft är mycket viktigare för de andra partierna i Borgerlig samverkan än för oss", sa hon.

– Beslutet grundar sig på att Nyköpings översiktsplan (ÖP 2040) klart fastställer att området Långgrund inte lämpar sig för vindkraftsetablering, det är en tolkning som även fått stöd av länsstyrelsen, har kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, socialdemokraten Urban Granström, sagt i en intervju i Södermanlands Nyheter.

undefined
Urban Granström (S) är kommunstyrelsens ordförande i Nyköping. Han menar att Långgrund inte lämpar sig för vindkraftsetablering.

I Trosa tar politikerna formellt beslut om Långgrund 8 november. Men i praktiken tas beslutet redan 25 oktober när kommunstyrelsen möts. I Trosa har också Naturskyddsföreningen sagt nej till projektet. 

Söderköping är den enda kommunen som tillstyrkt ansökan. Om det togs ett beslut tidigare i veckan. Nu kan det bli så att det beslutet saknar betydelse för projektet.

undefined
Per Edström från Svea Vind Offshore har ännu inte någon klar bild över hur de stupade planerna för parken påverkar företaget. "Vi kommer att invänta formella beslut i samtliga kommuner och därefter analysera nästa steg för Långgrund", säger han.

Per Edström är teknisk chef hos Svea Vind Offshore som har drivit projektet under åtta år. Han är besviken på gensvaret från kommunerna. 

– Står majoriteten i kommunerna fast vid detta så är det väldigt tråkigt, och särskilt bekymmersamt för industrin som behöver mer el för att kunna ställa om sin verksamhet till att vara konkurrenskraftig på en framtida marknad med ännu mer medvetna konsumenter.

Har ni misslyckats att förklara vinsterna med parken för politikerna?

– Det är klart att vi behöver rannsaka oss själva med tanke på de beslut som förväntas fattas i en majoritet av kommunerna. Politikerna är väl medvetna om att regionen är en stor nettoimportör av el idag och beroende av produktion från andra delar av Sverige. Det här är en situation som bedöms försvåras över tid. Sen har jag förståelse för att det finns andra aspekter för kommunerna att ta ställning till, säger han.

undefined
Här skulle vindkraftparken Långgrund 1 och 2 placerats, enligt planerna. Avståndsangivelser i kilometer.

Varför säger man nej tror du?

– Jag tycker att den frågan bör ställas till våra beslutsfattare. Men det finns en liten men väldigt högljudd minoritet som är emot en etablering av vindkraftparken, här precis som på alla andra ställen. Trots att 7-8 av 10 personer i samtliga kommuner tycker att kommunerna bör avstå från att lägga sitt veto så blir bilden i det offentliga rummet ofta väldigt negativt vinklad. Jag tror att det kan ha en påverkan på politikerna, säger Per Edström.

undefined
Så här skulle havsvindparken Långgrund troligen ha sett ut från Hävringe, Oxelösunds skärgårds sista utpost mot havet.

Är det helt kört nu för en vindkraftpark inom det utpekade området?

– Vi kan gå vidare med de kommuner som tillstyrker vår ansökan och låter Långgrund miljöprövas. Nu avvaktar vi tills vi vet vilka formella beslut som fattas i respektive kommun. Vi vill inte föregå den processen. När vi fått svar från samtliga kommuner kommer vi titta på helheten och vi återkommer då med besked.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!