Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Motmedlen mot mördarsniglarna är många och udda

Öl, halshuggning eller dyra snigelmedel? Snigelplågan är big business och uppfinningsrikedomen stor.
Men vad fungerar egentligen? Här ger trädgårdsexperterna sina bästa tips.

- Vi väntar på bättre grejer, säger Henrik Morin som ändå kan ge oss en rad handfasta tips i kampen mot mördarsnigeln.

- Vi väntar på bättre grejer, säger Henrik Morin som ändå kan ge oss en rad handfasta tips i kampen mot mördarsnigeln.

Foto:

NORRKÖPING2007-07-26 06:00
- Jag har träffat många som tycker de har provat allt och inte tror på några metoder längre. Man kan förstås hugga huvudet av sniglarna. Men det är ett ganska obehagligt jobb om man har en hink per dygn, säger Henrik Morin, trädgårdstekniker.
Metoderna att ta död på mördarsnigeln är många, men effekten varierar. Olika fantasifulla uppfinningar har lanserats, bland annat elstängsel med svag ström som snigeln inte klarar av att passera.
- På en handelsträdgård såg jag sådana reas ut för halva priset, det brukar inte vara något bra tecken. Saltindränkta skumgummiremsor har också provats, men de är också borta från marknaden, så frågan var om de fungerade, säger Henrik Morin.
Hans bästa tips är att plocka sniglarna tidigt på säsongen. Det rådet kommer naturligtvis i senaste laget, men kan vara värt att lägga på minnet till nästa år.
- De sniglar som har övervintrat är bara halvstora, men ger upphov till alla andra sedan. Kan man ta dem då, innan de blir äckligt många, kan man ta ner beståndet kraftfullt.

Dyra medel
Fackhandelns produkter som Snigel Effekt och Snigelfritt innehåller båda samma verksamma substans, järnfosfat. Medlet gör att sniglarna tappar aptiten och dör av uttorkning, men är ofarligt för andra djur som fåglar, maskar, skalbaggar och människor.
Men eftersom produkterna säljs i små och dyra förpackningar, på ett halvt eller ett kilo, slutar många att strö ut medlet innan det hinner få effekt.
- När kornen börjar försvinna måste man sprida det på nytt, eftersom medlet är attraktivt för sniglar så lockar det sniglar. Man måste fylla på tills säsongen är över, säger Henrik Morin.
- Det vore väldigt bra om medlen kunde säljas säckvis så man kunde gå ihop med grannarna i en gemensam aktion, säger Henrik Morin. Tyvärr är det svårt att göra några fynd i Sverige, men i Danmark är medlet bara hälften så dyrt.

Farliga medel
Han avråder bestämt från farligare kemikalier som ibland smugglas in i Sverige. Användningen av giftiga medel utan tillstånd är olagligt eftersom de också dödar andra djur och förgiftningsfall bland husdjur har förekommit.
Norrköpings förre stadsträdgårdsmästare Stig Hellerström ger rådet att lägga ut en bräda eller masonitskiva som lockar till sig sniglarna under dagen.
- Det måste vara en bred bräda, där det är fuktigt under. Sedan får man plocka dem, skära huvudet av dem och gräva ner dem i en grop, säger han.
För att skydda ett mindre område som ett salladsland eller en särskild växt rekommenderar Henrik Morin en sträng av kalk kring området.
- Det måste vara i pulverform, understryker han. Sniglarna avskyr att krypa på det, deras slemhinnor klarar inte det. Men kalken måste fyllas på igen när det har regnat, den ska ligga som en vall och vara rätt så fräsch. Eftersom kalken höjer markens ph-värde bör man inte lägga den precis vid grönsaker och hallon som är känsliga för det.
Snigelstaket av bockad plåt kan också skydda en begränsad yta, men det fungerar naturligtvis dåligt i större skala och i en oregelbunden trädgård med berghällar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om