– Nu har det gått ett år sedan det brutala dubbelmordet i Ljungsbro, då en kvinna och en pojke miste livet. Vi har haft kontakt med en person som blev vittne till hur de två offren slogs ihjäl med ett järnrör och som ingrep för att övermanna mördaren. Mannen gjorde ett modigt ingripande i en mycket farlig situation och förtjänar allas vår respekt, men hans upplevelser aktualiserar också flera frågor om vilket stöd och rättsligt skydd som finns för den som ingriper mot och bevittnar grova brott. Därför har vi skrivit en motion till riksdagen där vi föreslår ökade rättigheter för ingripare och vittnen, säger de båda i ett pressmeddalande.
De fortsätter:
– Det är viktigt att den som gör ett rådigt ingripande eller bevittnar ett grovt brott får bra stöd och rätt till skälig ersättning för sådana kostnader som föranletts av ingripandet. Om ett vittne i vissa situationer även skulle ses som brottsoffer skulle det ge personen möjlighet att få ett målsägandebiträde och juridiskt stöd när det gäller att kräva skadestånd från gärningsmannen. Eftersom straff- och skadeståndsrätten i praktiken inte framstår som tillräcklig för att tillgodose vittnens och ingripares berättigade anspråk bör lagstiftningen ses över, menar Norlén och Bengtsson.
De har också tagit upp frågan hur polisen hanterar vittnen.
– Mannen i Ljungsbro är nöjd med polisens bemötande omedelbart efter händelsen, men det framstår inte som lämpligt att sätta honom ensam i en taxi efter flera timmars förhör och efter att han precis sett två människor mördas. Polisens stöd till och bemötande av vittnen och ingripare behöver förbättras, säger Andreas Norlén och Finn Bengtsson.