Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Motion på arbetstid

NORRKÖPING
Allt fler arbetsgivare har upptäckt att det är viktigt att satsa på friskvård för de anställda. Redan i dag får många anställda bidrag till ett träningskort. Vissa får till och med träna på betald arbetstid. Folkbladet har undersökt satsningen på friskvård på några av arbetsplatserna i Norrköping.

Männen lyser med sin frånvaro i stavgångsgruppen denna dag. Men ett tiotal personer trotsar vädrets makter och beger sig ut på lunchpromenad.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Männen lyser med sin frånvaro i stavgångsgruppen denna dag. Men ett tiotal personer trotsar vädrets makter och beger sig ut på lunchpromenad. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-02-01 00:00
Det är lite råkallt och trist väder ute, men innanför dörrarna vid Tegelängsgatan 19 sprider sig värmen. Klockan närmar sig halv tolv på dagen och en efter en kommer entusiastiska anställda till samlingsplatsen i entrén. Det är nämligen dags för lunchpromenad med stavar hos Migrationsverket.
Med hjälp av Kia Samuelsson, som arbetar med friskvård på Migrationsverket, väljer det femtontal personer som vågar trotsa dagens trista väder raskt ut stavar och går sedan ut framför ingången för att värma upp lite inför promenaden.
Några är klädda i träningskläder, andra i sina vanliga kläder. Stämningen är hög och man sätter raskt fart mot Oxelbergen för en promenad på minst en halvtimme.
- Jag brukar vara med och gå stavgång varje vecka och ibland jympar jag och tar en lunchpromenad också. Det är så bra när man kan göra det på dagen för det är svårare att det blir av på kvällen när man kommer hem från arbetet och är trött, säger Camilla Mahrs, och tar på sig vantar och mössa inför dagens tur med stavar.
- Man mår så bra av det här och blir mycket piggare också. Många säger att de inte hinner ta en promenad på grund av jobbet, men det är ju egentligen då de behöver det som mest, säger hon, och börjar gå efter Kia Samuelsson som tar täten bland stavgångarna.

<b>Bra satsning</b>
- Vi har en mycket bra satsning på friskvård på Migrationsverket, säger Kia Samuelsson, som arbetar som friskvårdare på halvtid.
Bland annat nämner hon att personalen får 30 procent i subvention på träningskort vid vissa gym i stan. Men om man istället vill delta i de aktiviteter som arrangeras av Migrationsverket kan man få gå ifrån en halvtimme i veckan på betald arbetstid.
- Och från den 1 februari får vi gå ifrån en hel timme i veckan på betald arbetstid har cheferna lovat, säger Kia Samuelsson nöjt.
De aktiviteter som verket ordnar är bland annat lunchpromenader med eller utan stavar, vattengymnastik, innebandy och medelgympa.
- Jag känner att jag har arbetsgivaren med mig i det här med friskvård och det är viktigt för annars är det ingen idé, säger Kia Samuelsson.

<b>Många nöjda</b>
En enkätundersökning vid Migrationsverket visar att uppskattningen bland de anställda är stor när det gälle friskvårds-aktiviteterna. Och Kia Samuelsson efterfrågas nu även utanför verket för att berätta om hur man arbetar med friskvård just på Migrationsverket.
Dagens lunchpigga motionärer är enbart kvinnor, men en och annan man brukar också hänga med på stavgångspromenaderna.
Kia Samuelsson har tagit täten och snart försvinner de bort i rask takt genom Oxelbergen. Några eftersläntare tar det lite lugnare den här dagen. Det viktigaste är att röra på sig, men var och en får göra de i sin egen takt.


<span class=rub>Satsningar på friskvård i Norrköping</span>

<B>Norrköpings kommun:</B>
De anställa inom Norrköpings kommun sponsras med 600 kronor per år eller max 50 procent av avgiften när det gäller träningskort vid vissa gym och liknande i stan.
Men kommunen som arbetsgivare är stor med sina drygt 8 000 anställda och de olika enheterna ordnar även en hel del på egen hand och som ryms i deras egna budgetar, berättar Kerstin Arwenhed vid personalkontoret.

<B>Braviken:</B>
På Braviken har man ett eget och väldigt nytt gym som de anställda får nyttja på sin fritid. Man sponsrar även träningskort på några gym i stan och betalar halva avgiften till kort hos Friskis & Svettis. Den egna idrottsföreningen ordnar massor med aktiviteter med allt från innebandy till sportfiske.
Det finns möjlighet till cirkelträning på gym, man kan låna stavar för att ta en lunchpromenad. Inträdesbiljetter till simhallen subventioneras, liksom startavgifter i olika motionstävlingar.
- Våra egna lokalvårdare får dessutom träna en timme på arbetstid, berättar personalchef Åke Besterman.
- Vi har också precis anställt en friskvårdare och håller på att försöka hitta former för satsningar på friskvård för personalen. Det här är viktiga frågor. På sikt är det bättre att satsa på de friska för att på så sätt hålla sig ifrån det sjuka.
Braviken har också egen företagshälsovård bemannad med läkare under 16 timmar i veckan samt en företagssköterska.

<B>Landstinget:</B>
De landstingsanställda sponsras med upp till 600 kronor om året när det gäller träningskort, det är lite olika beroende på vilken enhet man tillhör. Man kan också få bidrag till halva anmälningsavgiften om man deltar i någon motionstävling.
- Det är väldigt olika hur det ser ut. Varje produktionsenhet har en egen budget och kan därför ordna aktiviteter på egen hand. Men ett politiskt beslut säger att man max får sponsra med 600 kronor om året när det gäller just träningskort, säger lönechef Elisabeth Karlsson.
- Vi som jobbar med lönerna ser ju att det sker i ganska stor omfattning. Någon kanske ger 400 kronor men de flesta ger i alla fall något, säger hon.

<B>GK Rengörarna:</B>
I slutet av oktober blev GK Rengörarna det första företaget i Norrköping som hälsodiplomerades av Korpen.
Denna diplomering innebär bland annat att företaget har satt upp ett syfte och ett mål med sin friskvårdssatsning. Man gör också upp en budget för hälsosatsningen samt har en detaljerad handlingsplan, en namngiven friskvårdsansvarig och regelbundna utvecklingssamtal kring individuell hälsokompetens.
- Vi har satsat på friskvård för de anställda sedan mitten av 80-talet säger Elinor Svensson vid GK Rengörarna.
- Vi ordnar jympa som man får gå på gratis och sponsrar styrketräningskort med femtio procent, säger hon vidare.
- De anställda jympar efter arbetstid. Vi har märkt att de flesta hellre vill göra det då.
Många i personalen tar också regelbundna promenader, går stavgång eller går på gym och cyklar.

<B>Östgöta Brandstodsbolag:</B>
Ju mer du tränar desto billigare blir det är mottot på Östgöta Brandstodsbolag.
- Arbetsgivaren subventionerar kort på olika gym och som morot får de anställda dessutom tillbaka pengar om de exempelvis tränar minst 45 pass under en månad, säger Inger Svensson, vid försäkringsbolagets huvudkontor.
Det finns också möjlighet att delta gratis i en rök- eller snusavvänjningsgrupp. De anställda får dessutom billigare besök hos massör och naprapat.
All träning ska ske på fritiden.
- Alla anställda bjuds dessutom på gratis kaffe, smörgås och frukt till morgonfikat. Det är en minst lika viktig hälsosatsning, säger Inger Svensson.
All personal över 45 år får även göra hälsoprofilbedömningar med jämna mellanrum.

<B>Kriminalvårds-styrelsen: </B>
Vid Kriminalvårdsstyrelsen finns det möjlighet att gå ifrån en timme i veckan på arbetstid för att delta i aktiviteter som arbetsgivaren ordnar. Det handlar bland annat om jympapass.
Dessutom finns det möjligheter att vara med i cirkelträning på gym.
Man får även ett visst bidrag till träningskorten på gymen samt bidrag till biljetter i simhallen.

<B>Cloetta:</B>
Vid Cloetta sponsrar företaget de anställda med 800 kronor om året till träningskort vid ett flertal gym i stan.
- De anställda får också träna gratis vid Bråvikshälsan dit företaget är anslutet. Där finns bra träningsrum och möjlighet att få instruktioner, säger fabrikschef Anders Ståhl.
Däremot får man inte använda arbetstid till träningen.
Andra friskvårdsmöjligheter är sponsring av besök bland annat i simhallen. Det finns också möjlighet att få viss subvention vid besök hos en massör.
<B>Fakta/Skattefri motionsförmån</B>
Motion räknas som en skattefri förmån om den är av enklare slag och av mindre värde samt riktar sig till hela personalen.
Det kan handla om sådant som gymnastik, styrketräning, bowling, racketsporter, fotboll, handboll och innebandy. Däremot räknas inte sporter som kräver dyrare redskap eller kringutrustning. Det handlar då om golf, segling, ridning och utförsåkning.
Motionen ska utövas i arbetsgivarens egna lokaler eller i förhyrda lokaler där abonnemang tecknats av arbetsgivaren.
Man behöver inte utöva motionen på bestämda tider och inte heller tillsammans med arbetskamraterna, enligt en dom i Regeringsrätten nyligen.
Enligt samma dom räknas numera ett årskort till en gymanläggning som en skattefri personalvårdsförmån.
Vad ett sådant kort får kosta anges inte utan det som gäller är gängse pris på orten. Däremot är inte mer exklusiva gymkort med dyrt medlemskap skattefria.
Den anställde får inte byta denna personalvårdsförmån mot kontant ersättning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!