Motgångar för åklagaren i rättegången om muthärvan
Det var ingen rolig dag för åklagaren Mona Malmberg när åtalspunkterna om förskingring och dataintrång skulle behandlas i rättegången om muthärvan på Migrationsverket. Två av dem som skulle vittna hade glömt allt de varit med om. Och när åtalspunkten om dataintrång skulle behandlas uppstod stor förvirring.
Drabbats av alzheimers
Det andra vittnet, en 59-årig man från Farsta och granne med 49-åringen, sa att han hade drabbats av alzheimers och kom följaktligen inte ihåg vad som hänt när han ansökte om svenskt medborgarskap 2000. Han har dock inte sökt läkare för att få någon diagnos på sin sjukdom.
- Jag vågar inte gå till läkare för då blir jag sjukskriven, sa 59-åringen som är egenföretagare i reklambranschen.
Som tur var för åklagaren var det i alla fall ett vittne som verkligen kom ihåg att 47-åringen tagit emot 1500 kronor i ansökningsavgift samtidigt som han lämnade in sin ansökan om svenskt medborgarskap.
Den 60-årige musikern från Hägersten berättade i tingsrätten att han lärt känna den 47-årige handläggaren någon gång 1994-95.
De hade träffats på Statskällaren i Nyköping där 60-åringen spelade, och 47-åringen hade gillat hans musik.
Nästan helt säker
De har under åren träffats några gånger på en restaurang på Djurgården och även pratat med varandra per telefon. 60-åringen berättade för rätten att han hade fått erbjudanden om arbete i Tyskland och Spanien, men hade svårt att resa eftersom han inte hade något svenskt medborgarskap. 1999 fick han hjälp att fylla i ansökningshandlingarna om medborgarskap av 47-åringen.
60-åringen säger sig vara nästan helt säker på att han lämnat sin ansökan och 1500 kronor i ansökningsavgift till handläggaren.
60-åringen pressas på den punkten av försvararen Stefan Blomqvist, eftersom han i polisförhör sagt att inte var helt säker på det.
- Jag är nästan hundra procent säker att jag lämnade det till honom, säger 60-åringen i rättssalen.
Ingen förklaring
Det var också genom 60-åringen som den 47-åringe handläggaren kom i kontakt med 59-åringen från Farsta.
47-åringen förnekar att han skulle ha tagit emot ansökningsavgifter på totalt 4850 kronor från fem personer, de tre vittnena och två barn, och stoppat pengarna i egen ficka, som åklagaren påstår. Men han har ingen förklaring till varför vittnena i rättegången i polisförhör sagt att han tagit emot pengarna.
Att han tidigare till polisen sagt att han tagit emot pengarna säger han berodde på att han var kraftigt medicinerad och inte visste vad han sa den dagen.
Stor förvirring
När åtalspunkten om 29 fall av dataintrång som åklagaren påstår att 47-åringen gjort sig skyldig till skulle behandlas uppstod stor förvirring. Efter att åklagaren Mona Malmberg en kort stund förhört den 47-årige handläggaren om dataintrången var det inte alls säkert om 47-åringen tagit del av uppgifter i Migrationsverkets datasystem som han inte hade tillåtelse att titta på.
Kort paus
Mona Malmberg begärde en kort paus för att reda ut saken. Efter femton minuters uppehåll kallades Migrationsverkets säkerhetschef Ingvar Belkert, som var närvarande som åhörare, in som vittne. Men inte heller han kunde säga om 47-åringen verkligen tagit del av uppgifter i datasystemet som han inte hade rätt att titta på. 47-åringen själv säger att han använt sig av dataregistren, men säger att han haft rätt att använda dem.
Idag på den sista förhandlingsdagen ska åtalspunkterna om mutbrott och bestickning behandlas.
47-åringen står åtalad för att ha tagit emot mutor när han medverkade till att 16 invandrare fick medborgarskap fast de inte uppfyllde kraven.
Två restaurangägare, en från Norrköping och en från Stockholm, står åtalade för bestickning.
Men en av de åtalade har tingsrätten inte kunnat få tag i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!