Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Möt mannen bakom specialeffekterna till Harry Potter

NORRKÖPING
Harry Potter lockar mängder av besökare till biograferna. I dag kan du träffa Michael Conelly - mannen bakom de mäktiga specialeffekterna i den första Harry Potter-filmen. Norrköpings visualiserings- och interaktionsstudio, NVIS, har öppet hus på Campus Norrköping.

Michael Conelly på Hollywoodstudion Rythm & Hues är en mästare på specialeffekter. I dag är det öppet hus på Campus Norrköping, där det bland annat berättas om hur specialeffekter i kända Hollywoodfilmer är gjorda. Allmänheten bjuds på visningar och prova på-program hela lördagen.
FOTO: JANNE FORSBY

Michael Conelly på Hollywoodstudion Rythm & Hues är en mästare på specialeffekter. I dag är det öppet hus på Campus Norrköping, där det bland annat berättas om hur specialeffekter i kända Hollywoodfilmer är gjorda. Allmänheten bjuds på visningar och prova på-program hela lördagen. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-11-30 00:00
Till Harry Potter och den vises sten datoranimerade Michael Conelly bland annat Harry Potters fjälluggla Hedwig. I filmen används även en verklig uggla, eftersom det är så dyrt med datoranimation.
- Om ett djur till exempel ska tala datoranimerar vi inte hela djuret, utan enbart munpartiet. Så mycket som möjligt av det verkliga behålls, säger Michael Conelly.
- Den häftigaste scenen i filmen, som var svårast att göra, är den när ugglan flyger ut genom fönstret och ut över landskapet. Där ser man till och med hur små fjädrar rör sig i vinden.

<b>Filosofi och statskunskap</b>
Michael Conelly började att studera filosofi och statskunskap på universitetet. Hans väg till arbetet som designer och teknisk chef på Hollywoodstudion Rythm & Hues var med andra ord långtifrån spikrak.
Man kan tro att en kille som älskar specialeffekter tycker bäst om actionfilmer med ancerad teknik. Men Michaels egna favoritregissörer är Alfred Hitchcock och Akira Kurosawa. Två filmmakare som inte gjort sig kända för coola specialeffekter.
- I filmer som Matrix möts stor film och film med avancerade specialeffekter, men den tillhör undantagen. Ofta är det två skilda världar.
I dag får allmänheten träffa Michael Conelly och forskaren bakom hyllade Matrix-effekterna, Paul Debevec, samt andra experter på datorgrafik.
På öppna hus-dagen finns det också möjlighet att prova typer av virtuell utrustning, bland annat haptik, en teknik där man kan känna på virtuella föremål.
I går berättade Michael om sitt arbete på den Sigrad-konferens som pågått på Campus Norrköping. Sigrad står för Svenska föreningen för grafisk databehandling. Campus Norrköping arrangerar konferensen för andra året och för första gången har den pågått i två dagar.

<b>Mest betydande</b>
Norrköping och NVIS är att betrakta som ett av Sveriges mest betydande centra för forskning och utbildning i vituell verklighet och visualisering, enligt professor Anders Ydermann.
Michael Conelly blev imponerad av NVIS som han tycker bedriver ett lovande arbete kring datorgrafik.
- Många av de studenter jag mött här brinner verkligen för sina projekt. Och efter en studentpresentation gick jag fram och uppmuntrade dem att satsa på en yrkeskarriär inom området eftersom de var så duktiga och engagerade.
- När man arbetar med specialeffekter måste man verkligen älska det man gör, för den mesta tiden arbetar man inte med någon Spielberg precis, säger Michael Conelly.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om