Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mot brott - för jämställdhet

NORRKÖPING
Pappan förlorar plötsligt ledarrollen i familjen. För att hävda sin makt sätter han allt strängare regler för sina barn. Ständiga konflikter gör att alla i familjen mår dåligt.
LIvet i Sverige innebär en kulturkrock för många invandrarfamiljer. Assyriska ungdomsförbundet startar därför ett projekt i Norrköping för att försöka förebygga många av problemen.

Norrköping2002-07-04 00:00
Förbundet har fått 120 000 kronor från Integrationsverket till sitt projekt, som både är brottsförebyggande och syftar till att öka jämställdheten.
- Vi har egentligen alltid arbetat med de här frågorna, säger Abraham Staifo, projektansvarig och vice ordförande i Assyriska ungdomsförbundet. Tidigare har vi drivit projektet Kompassen, där vi visade assyriska ungdomar på vägar in i det svenska samhället. Att man kan lyckas trots att man inte har de bästa förutsättningarna. Det här är bara en utveckling av det projektet.
Kompassen drevs på riksnivå.
- Nu för vi ner det på lokal nivå, säger Abraham Staifo. Vi satsar på Norrköping, Södertälje och Göteborg och hoppas kunna anställa en person på varje ställe.

<b>Kämpar mot patriarkatet</b>
Projektet har ingenting att göra med mordet på Fadime och den senaste tidens diskussioner om hedersmord.
- Vår sociala struktur ser annorlunda ut än hos kurderna, säger Abraham Staifo. Hedersmord är inte accepterat. Någon med sådana tankar skulle bli utstött. Däremot finns problemen med ett starkt patriarkat och det vill vi arbeta mot.
Projektet vänder sig till både ungdomar och deras föräldrar.
- Vi vill förändra synen på jämställdhet hos både killar och tjejer och föräldrar. Man kan säga att det är en organisationsutveckling av Assyriska ungdomsförbundet. Vi vill komma närmare problemet. Men pengarna från Integrationsverket räcker inte. Så hur projektet kommer att se ut är beroende av vad andra instanser vill ge oss. Vi hoppas på kommunerna och länsstyrelserna.

<b>Nätverk för flickor</b>
Målsättningen är att kunna bedriva information lokalt, upprätta jourtelefon för både flickor och pojkar, starta ett nätverk för flickor och ett café.
- Dessutom vill vi kunna ge rådgivning till både ungdomar och föräldrar.
Projektet är ett samarbete mellan Assyriska ungdomsförbundet och Integrationsverket, länsstyrelserna, BRÅ, Brottsförebyggande rådet, Röda korset och Rädda barnen.
- Vi vet att de här maktkamperna inom familjerna leder till att fäderna blir deprimerade, pojkarna destruktiva och utåtagerande medan flickorna blir tysta och inåtvända. Vår strävan är att förebygga de här farorna. Det finns assyriska ungdomar som hamnar snett, men de som är medlemmar i vår förening råkar sällan illa ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om