Mösspåtagning inför studenten

På fredag tar många ungdomar studenten. Men redan igår på måndagen, var det dags för mösspåtagningen, som inleder studentveckan.

Mössan är på. Under måndagen skedde mösspåtagnig för årets studenter. På Ebersteinska skålade man också i cider, dagen till ära. Samer Makadicy serveras här av skolsköterskan Monica Hedenqvist.

Mössan är på. Under måndagen skedde mösspåtagnig för årets studenter. På Ebersteinska skålade man också i cider, dagen till ära. Samer Makadicy serveras här av skolsköterskan Monica Hedenqvist.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2014-06-09 15:19

– Mösspåtagningen är en ganska ny tradition för gymnasieskolor, säger Raija Pälvärinne Magnusson, som är rektor för Ebersteinska gymnasiet. Men den här traditionen har redan rotat sig, som ett tecken på att nu börjar studentveckan.

Men många ungdomar sågs redan förra veckan på stan med nya studentmössorna på sig?

- Ja, så är det ju och det är inget förbud att bära mössorna tidigare, men mer officiellt känns det som studentveckan börjar i och med mösspåtagningsdagen.

På Ebersteinska bjöd först lärarna och deras speciella kör Mösskören, på några roliga sånger i aulan och till slut även studentsången, innan det var dags för eleverna att sträcka mössorna högt upp i luften och sedan sätta ner dem symboliskt på huvudet.

Läs mer i tisdagstidningen.

Mösspåtagning

Svenska gymnasieelever brukar skaffa studentmössor inför avslutningen. Vissa skolor, framför allt i storstadsregionerna, har även en mösspåtagningsceremoni veckan före själva examensdagen, liknande den som universiteten har sedan länge.

Eleverna bär sedan mössorna fram till avslutningsdagen, studenten. Moderna studentmössor har oftast brodyr med skolans eller elevens namn, varvid mössan liknar den gamla sångarmössan från skandinavismens tid. Därtill smyckas mössan gärna med personliga tillval och för att markera tillhörighet till avgångsklass, gymnasieprogram med mera.

(från Wikipedia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om