Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mörkt år för drunkningar

Hela 97 personer har drunknat under årets sju första månader. Det pekar mot ett ovanligt mörkt år och som trolig orsak nämns inte oväntat det varma vädret.

Antalet drunkningar fram till och med juli förskräcker.

Antalet drunkningar fram till och med juli förskräcker.

Foto: Lars-Göran Bexell

NORRKÖPING2018-08-13 15:00

Det lutar åt att 2018 blir ett mörkt år när det gäller drunkningar i Sverige – redan när julisiffrorna från Svenska Livräddningssällskapet summeras har kan det konstateras att 97 personer har drunknat hittills under året. Av dessa har två varit hemmahörande i Östergötland (ännu en man har drunknat i Bråviken men det hände i augusti och är inte inräknad). Juli visar sig vara den värsta månaden sedan 2003 med 35 drunknade vilket är en betydande ökning från juli 2017 (12 drunknade).

– Antalet omkomna i drunkningsolyckor i juli är förskräckligt högt. I år sticker det förmodligen ut extra då det extrema vädret lockat fler “sällan”-badare till sjöar och andra vattendrag för att svalka sig, kommenterar Karin Brand, Generalsekreterare Svenska Livräddningssällskapet.

Inte nog med det: även antalet tillbud har också ökat och det har varit fullt upp för sjöräddningen i landet.

– Antalet ärenden som rör personer utan farkost, till exempel simmare, har nästan fördubblats sedan motsvarande period förra året. I år har vi gjort insatser i 95 ärenden varav 44 har varit drunkningstillbud. Vädret kan ha varit en påverkande faktor till ökningarna men kan inte med säkerhet beläggas, säger Mattias Hyllert, direktör sjö- och flygräddning vid Sjöfartsverket i ett pressmeddelande där man också konstaterar att antalet båtbränder ökat till 35 stycken i år.

Svensk sjöräddning bygger på samverkan mellan olika myndigheter, frivilligorganisationer och andra aktörer men det yttersta ansvaret har Sjöfartsverket. En viktig aktör är ideella Sjöräddningssällskapet som även rapporterar om en ökning av insatser i mindre akuta situationer under sommaren.

– Våra räddningsstationer har märkt av en ökning av förebyggande insatser under sommaren. Det har inte varit dåligt väder någonstans i landet, vilket gör att det är fler personer i rörelse även på vattnet, säger Lars Samuelsson, maritim ledare på Sjöräddningssällskapet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!