Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Morgonpigga samlades för att se Norrköpingsbandet

"Väldigt mycket folk här för att vara så tidigt på morgonen", sa programledaren Anis Don Demina sedan Den Svenska Björnstammen uppträtt i buren.

Från vänster: Petter Frisendahl, Klas Isaksson och Åke Olofsson i Den Svenska Björnstammen. I bandet ingår även Mattias Göransson, Dan Brännvall och Ambjörn Göransson.

Från vänster: Petter Frisendahl, Klas Isaksson och Åke Olofsson i Den Svenska Björnstammen. I bandet ingår även Mattias Göransson, Dan Brännvall och Ambjörn Göransson.

Foto: Emma Ödman

Norrköping2021-12-15 13:46

Klockan 08.00 på onsdagsmorgonen fylldes Gamla Torget sakta men säkert med Norrköpingsbor. Familjer, par och taggade ungdomar besökte buren för att titta på Norrköpingsbandet Den Svenska Björnstammen.

Bandet drog igång framträdandet med att riva av sina två senaste singlar, "Att vara själv och inte ensam alls" och "Drömmer om andetag".

Det är andra gången Den Svenska Björnstammen uppträder i Musikhjälpens bur och till årets insamling har de startat en auktion där vinnaren får en låt skriven av bandet.

– Vi gör en sång till vem som helst och om vad som helst. Det kan vara att din farmor fyller år så gör vi en födelsedagslåt till dig eller om ditt företag behöver en jingel så gör vi det. Det kan vara vad som helst, säger Åke Olofsson till programledaren.

Bandet avslutade med sin stora hit "Vart jag mig i världen vänder" och då kunde inte många stå still. Några elever från De Geergymnasiet stod långt fram och dansade under hela låten.

– Det är klart vi måste dansa! Så himla kul när Musikhjälpen äntligen är i stan så man kan gå hit, kolla läget och dansa.

Har ni inte skola?

– Jo, men vi får gå från lektionerna för att titta på spelningar om vi vill. Det är andra gången vi gör det nu.

Vad tyckte ni om Björnstammens spelning?

– Det var jättebra. Vi har inte lyssnat så mycket på dem, men vi kan ju klassikerna. "Vart jag mig i världen vänder" är den bästa.

När bandet klev ut genom grindarna bakom Musikhjälpens bur var deras turné officiellt slut. Den startades i Stockholm den 5 november och avslutades med besöket i buren i hemstaden. Men någon fullfjädrad konsert i Norrköping blev det inte under denna turné.

– Det finns inga bra spelställen längre, tyvärr. Förr spelade vi mycket på Arbis. Vi fick ett datum till att spela på Flygeln men då hade vi bara en månad på oss att sälja biljetter så vi fick avstå. Sen är det en ganska dyr konsertlokal och skulle vi sälja cirka 600 biljetter skulle vi gå plus minus noll, säger Åke Olofsson, sångare i bandet.

Basisten Petter Frisendahl tillägger att han tycker "kulturhuvudstaden" (Norrköping) har dött.

Bandet berättar att de just nu håller på med ny musik, men när det ska släppas vill de inte gå ut med. Men ett helt nytt album med Den Svenska Björnstammen är på väg.

Under onsdagen deltog elever, lärare och övrig skolpersonal från De Geergymnasiet i en maffig manifestation i centrala Norrköping.

Man bildade en mänskliga kedja som började framför skolan på Östra promenaden, ringlade nedför "Lärkabacken" (Dalsgatan) och över Sankt Persgatan, fortsatte förbi Holmentornet och konserthuset innan den tog in på Prästgatan och målet glasburen på Gamla torget.

Där ställde eleverna upp sig på led och bildade fond mot programledarna inne i buren.

– Ett jättebra arrangemang och engagemang från våra elever, säger en stolt rektor, Marie-Louise Adams.

Fyra elever intervjuades inne i glasburen där man berättade om planerna för dagen och kvällen.

– Alla våra program är delaktiga i det här. Sammanlagt är vi ungefär 900 personer. Vi jobbar med de här viktiga frågorna, så det kändes naturligt att hitta på något när Musikhjälpen kom till Norrköping.

Under onsdagskvällen bjöd eleverna på aktiviteter i och runt skolan. Som musik och sång, skuggspel i skolans fönster, konstlotterier och korvförsäljning.

– Intäkterna går förstås till Musikhjälpen, klargör Marie-Louise Adams.

Det här är Musikhjälpen

Musikhjälpen är en svensk version av det nederländska radio- och TV-formatet Serious Request, som har sänts årligen veckan före jul sedan 2008 med ett nytt aktuellt tema varje år. Syftet är att uppmärksamma och samla in pengar till en internationell undangömd humanitär katastrof genom att engagera lyssnare och tittare.

I år är temat "För en värld utan barnarbete" och programmet sänds från en glasbur på Gamla torget i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!