Minskat förtroende, bristande tillgänglighet och en ekonomi som blir allt svårare att få ihop.
Det saknas inte saker att ta tag i inom sjukvården.
En av de som faktiskt kan vara med och påverka och som ska försöka staka ut framtiden för svensk hälso- och sjukvård är Marie Morell.
Åbybon blev i mars ny ordförande för sjukvårdsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (tidigare SKL).
Ett uppdrag Morell aldrig tvekade att hoppa på.
– Nej, det gjorde jag inte. Jag har suttit som ledamot i sjukvårdsdelegationen sedan 2007 så jag är ganska väl förtrogen med vilka frågor det är och hur processerna ser ut. Jag visste att det skulle bli mycket jobb, men det har varit mer än jag anade, säger hon.
En av uppgifterna är att förhandla med staten om hur pengarna till sjukvården ska fördelas och det är inga småsummor det handlar om direkt.
– Vi förhandlar om omkring 45 miljarder kronor. Det är jättemycket pengar och det är ett stort ansvar. För oss gäller det att se till att de här pengarna inte går på tvärs med hur man jobbar i regionerna, säger hon.
Veckan innan jul presenterade hon och socialministern Lena Hallengren (S) ett flertal överenskommelser inom vården.
Det handlade bland annat om ökad tillgänglighet, jämlik och effektiv cancervård och patientsäkerhet.
En annan stor fråga som SKR jobbat med är den digitala vården. Under 2019 har det gjorts 1,2 miljoner besök digitalt, vilket är en fördubbling sett till året innan.
– Det här med nätläkare har varit en stor grej i år. Där vi jobbat med att ta fram ett regelverk för hur mycket ersättning bolagen får från respektive region. Sedan har vi tagit beslut om marknadsföringsregler.
När Dagens Medicin i somras presenterade sin lista över sjukvårdens mäktigaste personer hamnade Marie Morell på tredje plats. Endast Lena Hallengren och Olivia Wigzell, generaldirektör vid Socialstyrelsen, var före.
Hur reagerade du på det?
– Det är väl alltid hedrande, men det handlar inte om mig som person utan om positionen man har och jag måste ärligt säga att den här positionen är en av de tyngre i svensk hälso och sjukvård och borde röna en placering i topp fem i alla fall. Hade jag hamnat mycket längre ner hade det varit märkligt.
I rollen som ordförande blir det en hel del resande. I december var Morell i Cincinnati och besökte ett av USA:s främsta barnsjukhus.
– Det är intressant att höra att de har väldigt lika problem och utmaningar som vi. Psykisk ohälsa bland barn och unga är till exempel ett stort problem där med. Det är inte så stor skillnad som man kanske tror.
Just psykisk ohälsa är en fråga Morell brinner mycket för och hon ser mycket som kan bli bättre för att komma tillrätta med problemet.
– Jag tror vi måste tänka lite annorlunda när det gäller barn- och ungdomspsykiatri. Vi måste jobba mycket tajtare ihop mellan det som är den kommunala sektorn och regionerna och jag tror vi behöver involvera hela samhället på ett annat sätt för det känns som vi nått vägs ände. Vi kan inte göra sjukdom av allting och att det ska behövas specialistvård till allt. De senaste åren har kraven blivit allt högre och alla ska vara likadana för att passa in i en slags mall. Vi behöver fundera över hur vi kan ha ett samhälle där man faktiskt kan få vara lite annorlunda.