Kötiderna inom vården har länge varit ett stort problem på många håll i landet, så även för Region Östergötland. Covidpandemin gjorde inte situationen bättre utan bidrog i sin tur till en växande vårdskuld.
I slutet på 2022 slöts en överenskommelse mellan SKR och regeringen om ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården. Denna innefattar ett system där regionerna får ersättning efter ett antal prestationskrav där kortade väntetider är en viktig del, den kallas sedan tidigare "kömiljarden".
Nu betalas sammanlagt 625 746 835 kronor ut till landets regioner för perioden januari till juni 2023. Region Östergötland får 6 628 548 kronor, vilket är förhållandevis lite.
I delårsrapporten fram till juni konstateras att Region Östergötland uppfyller elva av 54 möjliga prestationer inom ramen för "kömiljarden". Det konstateras också att: "Det är mycket sämre än riksgenomsnittets 25,4 och placerar regionen på en delad sistaplats i nationell jämförelse".
Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, är medveten om situationen:
– Det är väldigt beklagligt att vi har så långa väntetider fortfarande och att så många också väntar i vårdköer. Det är verkligen något vi vill ändra på. "Kömiljarden" är ju utformad så att man ska ha gjort en förbättring jämfört med motsvarande månad föregående år och där har vi ett problem, säger Marie Morell, som särskilt nämner bemanningsproblem på operationsavdelningarna.
– Vi har en generalplan för tillgänglighet där vi försöker korta köerna men det kräver ju att vi har personal på plats.
Är "kömiljarden" ett bra system för att korta köerna?
– Jag tycker att vi hittat en ganska bra modell i grunden. Generellt måste man ha ett fokus på tillgänglighet för det viktigaste är ju att patienterna får vård.
Något som debatterats en del de senaste åren är hyrpersonal som kostar alltmer. Socialdemokraterna i Region Östergötland har nu lagt ett nämndinitiativ att stoppa inhyrningen av personal under resten av året.
– Just nu vet vi inte riktigt om deras förslag innebär att all hyrpersonal som finns i verksamheten ska bort på en gång eller om vi inte ska anställa några nya. Men regionstyrelsen har tagit en plan för att minska andelen hyrpersonal och det är jätteviktigt att vi fortsätter jobba enligt den så det blir konkret ute i vårdverksamheten. Vi måste bryta utvecklingen med hyrpersonal, förklarar Marie Morell.
– Det måste dock paras med att det görs med patientsäkerhet, det är därför vi har valt en etappvis väg. Vissa verksamheter upprätthålls av en stor andel hyrpersonal, minskar man där så kommer det att märkas.
Situationen med vårdköer, kostsam hyrpersonal och en pressad ekonomi är en ekvation som inte är enkel. Något Marie Morell skriver under på.
– Men vi måste bara lösa det. Vi måste ge patienterna vård i tid men vi måste också klara ekonomin, gör vi inte det kommer vi bli tvingade till ännu mer drastiska besparingsåtgärder. Vi måste jobba på nya sätt, jobba smartare, använda all kapacitet vi redan har. Vi behöver öka förändringsarbetet kraftigt skulle jag säga, säger Marie Morell.
– Vi måste också se över vad vi behöver göra för att det ska vara mer attraktivt att jobba hos oss. Sedan är det en paradox för vi har aldrig varit så många anställda som vi är nu. Det som brister är sjuksköterskor där vi tappat många. Det är ju en nyckelfunktion.