Mördarsnigeln, mat eller mos?
Mördarsniglarna har aldrig varit så många. De invaderar trädgårdarna och äter upp allt som kommer i dess väg. Är det möjligt att vi människor skulle kunna hämnas genom att äta dem?- Det går säkert. Jag vet att en tysk kock för några år sedan hade mördarsniglar på menyn och det blev succé, säger Norrköpingskocken Peter Ölander.
Peter Ölander på snigeljakt i trädgården med hunden Chico. Foto: Andreas Skogh
Foto:
Även David Kallós, krögaren på Restaurang Brogatan i Malmö fick nog av att mördarsniglarna dödade hans örtagård. Eftersom han gillar att pröva nya maträtter så var inte steget långt att pröva den ovanliga råvaran.
Slemmigt jobb
- Det var det slemmigaste jag har varit med om, säger han till Folkbladet. Först fick jag spola av dem i kallt vatten jättelänge. Sedan saltade jag dem och då kröp ett nytt slags segare slem fram. Det var ännu svårare att skölja bort.
När David Kallós tvättat bort allt slem från sniglarna, förvällt dem i flera omgångar och lagt ner dem tillsammans med grönskar i kokande vatten, tog det ungefär en kvart att tvätta sina egna händer rena från allt slem.
Mosar med träskon
I Peter Ölanders trädgård på Lindö? stortrivs mördarsnigeln, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter. Hans fru Britt, hade planterat olika sorters sallad och örter, men en dag när hon skulle ut och plocka var allt borta.
- Hon kom inrusande och sa "Nu har rådjuren ätit upp all vår sallad", men vid en närmare titt såg vi att det var mördarsniglarna som varit framme, berättar Peter Ölander.
Varje morgon när han går ut med hunden ser han runt 40 nya mördarsniglar i trädgården och längs deras promenadväg finns hundratals.
- Jag brukar samla ihop dem och hälla över kokande vatten, då dör de med en gång. Eller så stampar jag till med träskon och plockar upp dem med hundens bajspåse, säger han.
Att äta eller ätas
Men än så länge är mördarsnigeln inget som stått på familjen Ölanders matbord.
- Det är inget som faller mig i smaken, jag tycker inte att de ser så aptitliga ut. Men jag antar att man kan gratinera dem med vitlökssmör efter att man tvättat och kokat dem eller köra en dubbelpanering och sedan fritera dem, funderar Peter.
Men David Kallós, krögaren i Lund, tillagade sina på ett annat sätt.
- När jag kokat sniglarna i drygt en timme, tömde jag dem på hela dess innehåll, kvar blev då ett tunt skal. Det hackade jag ner och fräste med bacon, lök och färsk chili. Det "hacket" använde jag som fyllning på en smarrig toast.
Och "smarrig", det säger han med facit i hand - för han åt faktiskt upp en snigeltoast.
- Det var en rolig grej, men inget jag kan ha på min restaurang. Jag la ner många timmars jobb och det resulterade enbart i fyllning som räckte till fyra toast, berättar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!