Mördare greps tack vare datorsystem i Norrköping

NORRKÖPING
Två svenska mördare greps i Spanien - tack vare ett datorsystem skapat i Norrköping. Datorn har blivit polisens nya vapen i kampen mot brottslingar. I Norrköping finns ett hjärngäng som har utvecklat flera datorsystem som underlättar polisens arbete.
- Gruppen i Norrköping har fått en nyckelposition. Det är ett tungt ansvar, säger Willis Åberg, chef för IT-enheten.

Flera datorsystem som underlättar polisens arbete har utvecklats i Norrköping. Willis Åberg är chef för enheten som i dag består av elva personer. Han är också EU-delegat i en arbetsgrupp för schengensystemet.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Flera datorsystem som underlättar polisens arbete har utvecklats i Norrköping. Willis Åberg är chef för enheten som i dag består av elva personer. Han är också EU-delegat i en arbetsgrupp för schengensystemet. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-06-12 00:00
Norrköping är en av rikspolisstyrelsens fyra utvecklingscentrum i Sverige. Enheten, som invigdes i januari 1999, har växt snabbt. I dag arbetar elva personer där, men i augusti blir de tolv. Nu börjar gruppen uppleva sig etablerad.
- Till en början var en del i Stockholm skeptiska mot oss. Vi har fått bevisa att vi duger, säger Willis Åberg.
- Norrköpingsgänget är jätteduktiga, kompetenta och framåt, säger Marita Melin, systemutvecklingschef på Rikspolisstyrelsen i Stockholm.

<b>System inom Schengen</b>
Två personer efterlysta för mord i Sverige greps i Spanien. Detta skedde tack vare ett svenskt datorsystem som då endast hade varit igång i två veckor.
Arbetet med Schengen information system, SIS, som systemet kallas, sker i Norrköping, under lednig av Magnus Gustavsson. Han är inte polis, utan civilingenjör som nästan alla på enheten. Varje land inom Schengen måste ha egna nationella system för sökning och registrering. Magnus Gustavsson arbetade hårt för att få Sveriges system godkänt. Mycket stod på spel, hade systemet inte godkänts hade Sverige inte heller godkänts som ett Schengen-land. .
Personer som reser in i Schengen-området från "tredje land" kontrolleras genom att passet scannas av. Förutom personer kan man söka på bilar, vapen, och sedlar. Datorsystemet utnyttjas mer än väntat, runt 20.000 sökningar görs på en dag. Utvecklingen av SIS har kostat 25-30 miljoner kronor.

<b>Lättare att hitta</b>
Ett datorsystem med kartor har också utvecklats i Norrköping. Med hjälp av detta får poliser vid landets ledningscentraler bättre geografisk överblick. Systemet har redan spridits till flertalet polismyndigheter i landet. På kartan, som uppdateras varje kvartal, visas en symbol där brottet har begåtts.
- Nu går det snabbt och lätt att hitta. Det gäller att kommunikationscentralen i länet kan hitta alla adresser. Tidigare hade de inte alltid aktuella kartor, berättar Stefan Andersson, teknisk systemcoach för de geografiska informationssystemet, GIS.
Det saknas inte visioner inom IT-gruppen. De hoppas att man i framtiden med hjälp av GPS-teknik ska kunna följa polisbilarna som rörliga prickar på en karta. Det pågår en förstudie om positionering, som det kallas. För att det ska fungera måste systemet ge på metern exakt information. Och då blir det dyrt. Men kostnader för ett sådant system vill gruppen inte spekulera i. Om det blir verklighet bestämmer landets länspolismästare.

<b>Konkurrens om resurser</b>
- Vi konkurrerar med så mycket: nya polisbilar, nya uniformer och annat. Vi måste avvakta för att se vilket behov som finns inom verksamheten, säger Stefan Andersson.
Stefan Andersson är också ansvarig för ett nytt datorsystem för vapenärenden som håller på att spridas till polismyndigheterna i landet. Om en vapensamlare med hundra vapen flyttar är det i dag lättare att hantera ärendet än tidigare. IT-gruppen hävdar att det tidigare systemet var föråldrat. Ofta fanns en dator i polishuset där vapenuppgifterna fanns lagrade. Nu kan uppgifterna nås från vilken dator som helst, men inte av någon obehörig. IT-gruppen arbetar mycket med säkerheten, så att inga intrång ska kunna ske i systemen. I dag loggar alla in sig med personliga kort så det syns vem som tittar på vad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om