"Mördarbakterier" härjar på Vrinnevi
Tre nya fall av de så kallade mördarbakterierna, MRSA, har hittats på Vrinnevisjukhuset. Det är två patienter på avdelning 11 och en anställd som berörs.Nu pågår en intensiv smittspårning för att förhindra fortsatt spridning.
- Det är två patienter och en medarbetare som har visat positiva odlingar. De här bakterierna har samma stam som de som hittades i Linköping, förklarar Christer Liedgren, chefläkare för den östra länsdelen och Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Det innebär att bakterierna i Linköping har spridits till Norrköping.
- Det är en rörelse med patienter och personal mellan sjukhusen i länet så det är den vägen det har förts vidare, säger Barbro Isaksson, hygienöverläkare vid Landstinget.
Elva fall totalt
Totalt omfattar utbrottet i Östergötland nu nio patienter och två ur personalen. Bakteriestammen är multiresistent men det finns andra behandlingsalternativ enligt läkarna. Ingen av patienterna har uppvisat några sjukdomssymtom utan de bär bara på bakterierna. En del av dem vårdas vid någon av infektionsklinikerna vid Universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping, andra har fått återvända hem med hjälp av hemsjukvård.
Samtidigt pågår en intensiv smittspårning för att få stopp på spridningen av MRSA-stammen. Personal och patienter på de avdelningar där de 11 fallen hittats har alla fått lämna kontrollprover för odling. Och personal som bär på bakterierna är tillsvidare avstängda.
På Vrinnevisjukhuset är det enligt läkare två avdelningar som är berörda. Avdelning 11 och Intensivvårdsavdelningen.
- En av patienterna som nu vårdas på avdelning 11 kom från intensiven. Vilken avdelning personalen arbetar på vill jag inte gå in på. Det är svårt för både personal och patienter med det här, säger Barbro Isaksson.
Vissa MRSA-stammar har lättare att sprida sig än andra, om stammen i Östergötland är en sådan är dock oklart.
- Vi vet inte om det är dålig hygien, överbeläggningar eller om den helt enkelt sprider sig lätt, säger Barbro Isaksson.
Fakta MRSA:
Gula stafylokocker (Staphylococcus aureus) är bland våra vanligaste omgivningsbakterier och är den vanligaste orsaken till variga sårinfektioner. Ett speciellt problem är sådana infektioner i sjukhusmiljö, ofta kallat sjukhussjuka.
Bakterierna har utvecklat motståndskraft mot de penicilliner och penicillinliknande antibiotika som vanligen används mot stafylokockinfektioner. Svåra infektioner kan då enbart behandlas med ett fåtal, mycket dyra intravenösa antibiotika med besvärande biverkningar.
MRSA sprids framförallt inom och mellan vårdinrättningar och har snabbt blivit ett mycket stort sjukhushygieniskt problem runt om i världen. Vissa MRSA stammar har egenskaper som gör att de sprids mycket lätt. När väl MRSA etablerats på ett sjukhus eller annan vårdinrättning kan de vara utomordentligt svåra att bli av med.
Källa: Smittskyddsinstitutet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!