Den 18 oktober äger nypremiären för showen "Från Orsa till Nashville" rum på Flygeln i Norrköping. Det blir det första stoppet av 15 för Kalle Moraeus, Doug Seegers och Linda Varg på denna tredje turné med samma koncept. Det utlovas musik av artister som Dolly Parton, Shania Twain, Taylor Swift och Johnny Cash samt många fler.
Initiativtagare är Kalle Moraeus som förklarar bakgrunden för Folkbladet.
– Det var det att jag tänkte att jag har lite otrampad mark här, mitt liv har ju blivit mer underhållning och folkmusik. Jag kände att jag verkligen skulle behöva få åka ut och få rocka av mig, berättar Kalle Moraeus.
– Mitt liv är lite som en bondes, vet du. Man kan inte bara odla potatis år efter år, jag vill ha musikaliskt växelbruk.
Men även om Moraeus kanske är mest känd för folkmusikkopplingen är den här musiken inte främmande för honom.
– Jag har spenderat lika mycket tid på att spela rock, pop och jazz som jag har gjort spelandes klassisk musik och folkmusik. Det är väl bara det att jag har råkat bli lite mera känd från Benny Anderssons Orkester och sådana sammanhang, men det här är musik som alltid har funnits hos mig.
Kalle Moraeus insåg snabbt att han ville ha med Doug Seegers i det här konceptet.
– Dougs resa har väl inte undgått någon i Sverige, han är lite unik och har en stor fanbase här. Doug är en formidabel låtskrivare och öser ur sig material, det är helt grymt, förklarar Kalle Moraeus.
Medan Doug varit med från början är det Linda Vargs första vända i sammanhanget.
– Hon är en tjej från Avesta, jag hade hört talas om henne men så sprang jag på henne på en gemensam spelning i Malmö förra julen. Det är en tjej med en enorm utstrålning som når över scenkanten något makalöst. Det ska bli väldigt roligt att få spela med henne, säger Kalle Moraeus.
Vad kan publiken vänta sig av de här konserterna?
– Någonstans så är det här min resa från Orsa där jag föddes med folkmusik tills nu när jag befinner mig ganska mycket i americana-världen.
Hur har gensvaret varit för de tidigare turnéerna med detta koncept?
– Helt magiskt! Det har varit enormt intresse och den här typen av föreställningar går extra starkt ute på landsbygden. Sverige är ju egentligen nästan bara landsbygd utom de tre stora städerna, skrattar Kalle Moraeus.
Han har också flera grejor på gång.
– Vi ska ut i vår med en fantastisk föreställning som heter "Den svenska sångboken". Det är ju en jävla grej att ta på sig egentligen med all bra musik som gjorts, den största "kill your darlings"-fest man nånsin varit med om. Det blir någon form av hitparad från Bellman och framåt till nutidsmusik, förklarar Kalle Moraeus.
Han har själv spelat i filharmonikerna och var mycket i Norrköping under sin tid som frilansmusiker, därför har han följt kulturdebatten med oro.
– Felet var att orkestrarna blev kommunalt finansierade, det skulle ha varit statligt. Då kunde man ha säkrat verksamheten på ett annat sätt. Nu får den stå mot äldrevård och skola, det skulle kulturen behöva slippa, säger Kalle Moraeus som betonar vikten av ett rikt kulturliv.
– Jag hoppas att Norrköpingsborna inser vilken pärla symfoniorkestern är. Det finns ju en historia om när England drogs in i andra världskriget och Churchill då ökade anslagen till operan. När andra undrade om han inte var klok och att pengarna borde gå till ammunition istället svarade han: "Har vi ingen kultur har vi ju inget att försvara".