Mopedister lever farligt
Mopedolyckorna inne i Norrköping ökar kraftig. Fler mopeder, snabbare mopeder och ökad buskörning, är förklaringar som kommunens trafikplanerare Johan Larsson ger.
En av många olyckor där en modpeist var inblandad. Några svårare skador råkade tack och lov inte föraren ut för den här gången.
Foto: Björn Persson / Wighsnews
En bekymmersam utveckling, tycker Johan Larsson. - Det är svårt att veta vad vi ska göra. Det handlar oftast om personer under 18 år så ansvaret ligger egentligen på föräldrarna. Statistiken bekräftar att de inblandade oftast är mycket unga. 75 procent av de skadade var under 18 år. Trenden är densamma i hela landet. En förklaring är att allt fler mopeder rullar i trafiken. Enligt statistik från Vägverket har försäljningssiffrorna ökat brant sedan EU-mopeder började säljas. Också hastigheterna har ökat. Tillåten hastighet för EU-mopeder klass 1 är 45 km i timmen. Därtill visar en enkätundersökning som NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) har gjort, att 55 procent av de yngsta mopedförarna hade trimmat sina mopeder. I de flesta fall kände deras föräldrar till detta. En femtedel av mopederna går snabbare än 80 km i timmen. Diskussioner har förts om att höja mopedåldern till 16 år, men den förändringen finns inte med i regeringens senaste förslag på åtgärder för att få ner olyckstalen. Den vassaste kritiken mot detta kommer från Östergötlands landshövding Björn Eriksson, som tillika är ordförande i NTF. Samtidigt som moped-olyckorna ökat i Norrköping ligger siffrorna för bilolyckor ganska stilla trots att trafiken inne i stan hela tiden ökar. Totalt handlar det om 302 olyckor förra året, 208 i tätorten och 94 utanför. Till det kommer 16 spårvagnsolyckor. Tre dödsolyckor
Tre dödsolyckor finns med i statistiken, en inom tätorten, övriga två på mind-re vägar på landsbygden. Alla var singelolyckor och alla inträffade sommartid vid bra väglag. I stan är den vanligaste typen av olycka en kollision mellan cykel/moped å ena sidan och bil å den andra. Statistiken bygger helt på olyckor som rapporterats av polisen och där någon av de inblandade fått personskador. Johan Larsson påpekar att det är en brist att man inte också har med siffror från sjukvården. Det gör att han misstänker ett stort mörkertal.