Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mönster som berättelser – möt en färgstark formgivare

"Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger" heter den retrospektiva utställning som öppnar på Stadsmuseet på lördag. Den kända textilformgivaren var i slutet av 1970-talet designchef för Strömma i Norrköping.

Wanja Djanaieff, formgivare, designer och konstnär, med "Köksträdgården" (1978) från Strömma till vänster. Hon är själv på plats när utställningen öppnar på Stadsmuseet på lördag.

Wanja Djanaieff, formgivare, designer och konstnär, med "Köksträdgården" (1978) från Strömma till vänster. Hon är själv på plats när utställningen öppnar på Stadsmuseet på lördag.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2022-11-04 09:00

Wanja Djanaieff har varit designchef vid bland annat NK Designgrupp, Strömma Sweden och Almedahls. Hon har designat kläder åt den svenska OS-truppen i München 1972 och även varit verksam som scenograf, kostymdesigner och professor.

undefined
Wanja Djanaieff med ett av sina mest kända mönster, "Svanen".

Wanja Djanaieff, 81, Stockholm, visar runt i utställningen i färgerisalen, bland färgstarka tyger, skisser och mönster som berättar historien om hennes barndom och liv, från uppväxten i Norrland och i trädgårdsstaden Duvbo i Sundbyberg, till en väv som visar hela hennes familj. Mönstren, med färg och humor, är som en slags dagboksanteckningar.

Djanaieff berättar om pappa brunnsborraren, vars numera blåmålade fiol hänger på en vägg här, om mamman som var en hejare på att skjuta prick med pistol, om hur familjen hela tiden flyttade runt på grund av pappans arbete, och hur hon som liten lekte med det som inom textilen kallas garndockor i olika färger. 

Och så vidare i utställningen, till växtmönster i vackert grönt.

– Det här är från Strömma, säger Wanja Djanaieff och visar på "Köksträdgården" (1978), och "Växthus" (1977), konstbilder tryckta på lakansväv.

undefined
Wanja Djanaieff visar bilden på sig själv från 1968. I förgrunden en blommig arbetsoverall.

Wanja Djanaieff gick ut Konstfack 1960. En del av utställningen speglar det glada 60-talet, med randiga och blommiga overaller. Här finns också en bild från 1968 på en ung, blond Wanja med sin dåvarande man konstnären Michel Djanaieff.

undefined
Wanja Djanaieff berättar om när hon designade de svenska kläderna till OS 1972. I hörnet den blåa kostymen som kungen bar.

Under tiden på NK designade Wanja Djanaieff OS-truppens kläder, till OS i München 1972, i gult och blått. Underklädesmönstret med kronor på, vågat på den tiden, blev en succé och senare en T-shirt som tyngdlyftaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren bar i Försäkringskassans reklam för pappaledighet. 

I utställningen finns också den blå kostym som kung Carl XVI Gustaf bar vid OS, där han träffade Silvia. Kostymen är lånad från slottet.

Miljömedvetenhet, naturliga råvaror som ull och lin, hantverk och hemslöjd, och kostymskisser för teatern är också en del av utställningen, liksom att hon även målat textila tekniker. 

Utställningen, med katalogen "Välkommen in i mitt skissblock", visades första gången 2020 i Marabouparken konsthall i Sundbyberg och har därefter varit på turné. I Norrköping visas den från den 5 november till den 30 april. Här visas också "Filmen om Wanja - mitt optimistiska jag" av sonen och dokumentärfilmaren Niklas Djanaieff.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!