Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Molnnamn med historia

Norrköping2013-06-06 13:29

VÄDERKRÖNIKA. Alla har vi tittat på moln någon gång. Man hör ibland också talas om olika namn på moln, bland annat de latinska. De flesta har exempelvis stött på Cumulus och Cirrus någon gång. De latinska molnamnen har funnits i nästan exakt 200 år. Det var en apotekare och glad amatör i England som hette Luke Howard som uppfann de första latinska namnen 1802. Han delade upp molnen i tre sorter efter utseendet: Cirrus (fjädermoln), Cumulus (stackmoln) och Stratus (moln i lager) och kombinerade dem ibland med ordet Nimbus om de gav regn. Howards namn blev utgångspunkten för det system som vi har idag. Klassificeringen var dock inte bra nog. När man ett halvsekel senare började följa vädret regelmässigt behövde man förfina den vetenskapliga namngivningen. Samtidigt behövde man harmonisera observationskoderna i Europa. På initiativ av den svenske molnprofessorn H. Hildebrandsson och engelsmannen Ralph Abecromby antogs en förbättrad molnklassificering i Uppsala 1894. Man började då även skilja på tre höjdlägen och förutom Howards molnnamn tillkom namnet Alto (hög). Genom lämpliga kombinationer av de nämnda namnelementen fick man de 10 molnslag som vi använder idag. Vill du veta vilka molnslagen är och även lite om dem är så kan du läsa mer om det på www.smhi.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om