– MOG finns fortfarande, men om det inte är känt så är det verkligen inte ett lyckat projekt, säger Lars Stjernkvist (S).
2012 drog projektet igång även i Norrköping och skulle bland annat rikta in sig mot kriminalitet i krogmiljö och vara en specifik inriktning mot grov organiserad brottslighet. Men skulle också innebära att man kunde förbjuda medlemmar i kriminella organisationer som avtjänat straff att vistas i offentliga miljöer i centrala staden under vissa tider.
– Det skulle fungera som ett kontaktförbud fast för ett avgränsat område, sa dåvarande biträdande polisområdeschef Christian Winkler.
Den delen av projektet blev aldrig verklighet i Norrköping. Och frågan är om MOG haft någon betydelse alls.
– MOG har inte på något sätt genomsyrat samarbetet krogar/ordningsvakter/polis, hur kommun/skatteverk/polis i Norrköping jobbat kring just detta kan jag inte svara på. Men i mina ögon har det bara varit ett spel för galleriet, säger Ronny Ståhling, ordningsvakt och elevcoach.
En förklaring till varför projektet, enligt Lars Stjernkvist, inte blev så lyckat är att polisen organiserade om och då fanns det inte längre någon drivkraft bakom projektet. Nu har polisen omorganiserats igen, men nu tror Stjernkvist att det finns bättre möjligheter till samarbete och att det nya, bredare samverkansavtalet som skrevs under i höstas inte ska gå samma öde till mötes som MOG.
– Det är ett ramavtal som ska fyllas med mer detaljer och handlar inte bara om grov organiserad brottslighet, men som för alla samverkansavtal och papper som skrivs gäller det att personrelationerna fungerar så att det blir ett levande dokument och inte bara en pappersprodukt, säger Lars Stjernkvist.
– Vi måste börja jobba mer förebyggande tillsammans, alla samhällsaktörer, något som av tradition är en bristvara i arbetet mot all typ av brottslighet i Norrköping, säger Ronny Ståhling som trots allt är lite förhoppningsfull inför framtiden.
– Vi ordningsvakter har just nu initierat en kontinuerlig dialog med polisen i form av möten varannan månad, vi är en förtroendegrupp som sitter ihop med polisledning och alkoholhandläggare. Bra möten där vi ordningsvakter ventilerar och ställer krav på myndigheten om vad som händer i Norrköping.
Men faktum kvarstår – den grova organiserade brottsligheten har inte försvunnit från Norrköping. Trots avtal.