Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Modersmålsundervisningen drabbas av sparbeting

Modersmålsundervisningen dras ner från tolv till sju år samtidigt som undervisningen ska samordnas till vissa skolor. "Modersmålsundervisningen är jättebra, men vi måste rätta mun efter matsäck", säger Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Ingrid Cassel (M) ordförande i utbildningsnämnden och Gunilla Hellberg (SD), ledamot, presenterade förändringarna som planeras i modersmålsundervisningen på en presskonferens på måndagen.

Ingrid Cassel (M) ordförande i utbildningsnämnden och Gunilla Hellberg (SD), ledamot, presenterade förändringarna som planeras i modersmålsundervisningen på en presskonferens på måndagen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-10-16 13:11

Utbildningsnämnden fortsätter att göra förändringar för att få ekonomin i balans till 2024 och nu är det modersmålsundervisningen som ska genomlysas och effektiviseras. 

– Det ärende som nu går upp till nämnden för beslut är att vi begränsar modersmålsundervisningen till sju år och därmed följer skollagen. Vi har haft ett generöst erbjudande i Norrköping med tolv år, säger Ingrid Cassel.

Andra förändringar är att undervisningen ska ske utanför ordinarie skoltid och att fjärrundervisning ska kunna användas om det är färre än tio till tolv barn som behöver undervisning i ett visst språk. Dessutom vill man samordna undervisningen till vissa skolor i stället för att lärarna ska åka runt. Det gäller för årskurs fyra och uppåt. Ingrid Cassel ser det inte som negativt att barnen får åka spårvagn eller buss en bit för att få sin modersmålsundervisning.

– Jag tror också att det finns ett värde i att de får träffa barn som är i samma situation som dem. De får ju ett nytt kontaktnät.

Vad de här förändringarna kommer leda till i reda pengar är inte klart i nuläget. Men det kan betyda uppsägningar av lärare.

– Vi utesluter inte att det behöver bli förändringar i bemanningen, säger Ingrid Cassel. 

Gunilla Hellberg (SD), ledamot utbildningsnämnden, är nöjd med de förändringar som nu föreslås.

– Från Sverigedemokrateras sida är det här något vi jobbat med, hur vi ska ge modermålsundervisning som stämmer överens med de lagkrav vi har, samtidigt som den inte är så kostsam och med en så tung organisation.

Hon menar att det inte är ekonomiskt försvarbart att det som idag är en lärare som åker ut till en skola för att undervisa tre, fyra elever.

– Om det inte handlar om minoritetsspråken, för där är det andra lagar och regler som gäller. De är undantagna från de saker som vi tar upp nu idag, säger hon.

Hon säger också att det bara är 15-17 procent av eleverna som har modersmålsundervisning medan det är 30 procent som har rätt till det.

– Ändå finns hela organisationen på plats. Det vi har sett är att budgeten för modermål är i paritet med hela elevhälsan, och det är något vi inte bara kan lämna, utan det måste vi titta närmare på. Vad är det som kostar pengar och varför?

Förändringarna väntas införas till läsåret 2024/2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!