Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moderna spårvagnar på gång från Frankfurt

Fem bara lätt begagnade spårvagnar är nu på gång till Norrköping - från tyska storstaden Frankfurt.
30 meter långa, tre meter mer än de längsta idag. Och högmoderna.
Kollektivtrafikenhetens chef Roland Leonardsson tror nu också på ett snart genombrott för spårväg till Ringdansen.

Så ser de ut, de fem spårvagnar som är på gång från Frankfurt till Norrköping. Men gula ska de givetvis målas, innan de befinns värdiga att få börja rulla på Norrköpings gator.

Så ser de ut, de fem spårvagnar som är på gång från Frankfurt till Norrköping. Men gula ska de givetvis målas, innan de befinns värdiga att få börja rulla på Norrköpings gator.

Foto:

NORRKÖPING2005-03-05 06:00
I fjol gick det tilltänkta köpet av fem begagnade spårvagnar från Berlin oväntat i stöpet. Den här gången ser det betydligt bättre ut. Köpet kommer upp i kommunstyrelsen på måndag, varefter beslutet ska tas i kommunfullmäktige den 21 mars. Det rullar alltså på bra.
Vagnarna är bara något år gamla, högmoderna med allt vad detta innebär av komfort och förmåga till snabb både inbromsning och acceleration. Komforten ska också vara på topp. Och självklart är det handikappanpassade låggolvsvagnar, som det här rör sig om.

Vagnparken räcker
Det blir plats för 180 passagerare, dubbelt så många som i de tio gamla M-67:or (av just den årgången), som nu alltså ska ersättas.
Erbjudandet kommer från spårvägen i Frankfurt, tillsammans med tillverkaren Bombardier. Kostnaden uppgår, anpassningsarbeten och transport inräknade, till högst 120 milj kr. Om allt går i lås räknar Roland Leonardsson med, att de nya vagnarna kan tas i bruk senast kring årsskiftet.
- Vi är väldigt glada för det här. Vi kommer då att klara utbyggnaden till Ringdansen med den vagnpark, som vi har, konstaterar han.
Förutom att vara rymliga är de nya vagnarna också så tillförlitliga, att det planerade inköpet av fem spårvagnar till under 2007-2009 inte längre kommer att behövas. Banverket kommer därför att direkt betala ut inte bara de 20 milj kr, som finns anvisade för 2005, utan också de 20 milj kr som finns avsatta för år 2007 i verkets långtidsplan.
Norrköpings kommun får därmed 40 milj kr på en och samma gång, alltså avsevärt mer per enskild vagn. Något som stödjer Leonardsson i hans uppfattning, att spårvägen till Ringdansen kommer i en snar framtid. För kommunens del är detta också mer eller mindre nödvändigt, eftersom mycket annat hänger ihop med just detta projekt.

Söderleden
Dit hör till exempel utbyggnaden av Söderleden. När dess korsning med Hagebygatan nästa år byggs om till planskilt måste bron för spårvägen över Söderleden redan vara klar. Annars kommer ju inte buss 113 m fl alls att kunna trafikera Hageby så som nu sker.
Och vidare: När den korsningen byggs och Söderleden stängs av, då måste biltrafik föras över till Albrektsvägen. Som då i sin tur redan måste vara förberedd för Ringdansen-linjens sträckning. Den ska ju ska vika av från Trozelligatan, in på Albrektsvägen mot Ljura.
Det är just därför, som man inte vill kosta på 2:ans slinga runt Klingsberg det underhåll, som nu så väl skulle behövs. Den slingan ska ju ändå bort.
- Jag räknar med att vi i år kommer att gå pengar till första etappen, från Albrektsvägen till Hageby, säger Leonardsson.
Han noterar också, att Hageby Centrum fram emot 2007 ska vara färdigt med sin stora utbyggnad. Som då blir en del i den stadsförnyelse längs Hagebygatan, som man räknar med ska bli följden av spårvägen.

Åt samma håll
Leonardsson konstaterar vidare, att för kommunens del faller nu alla pusselbitar på plats samtidigt som allt pekar åt samma håll - mot snar spårväg till Ringdansen. Som ju också har visats vara samhällsekonomiskt synnerligen lönsam. Men här krävs då alltså statsbidrag.
- Den saken måste politikerna klara, genom sin bearbetning av statsmakterna. Och vad jag förstår sköter de också den saken mycket bra, säger Leonardsson.
Banverket har också, i november i fjol, principgodkänt utbyggnaden till Ringdansen som berättigad till statsbidrag. I Norrköping hoppas man nu på, att projektet också kommer med i Banverkets framtidsplan för åren 2007-2009.


<span class=Rub1>"Vi har jobbat mycket för det här"

<span class=Ing><B>NORRKÖPING
- Vi har jobbat mycket för det här uppe hos Banverket, säger kommunalrådet Eva Andersson.
Det är mycket tack vare det, som Norrköpings kommun nu får loss hela 40 milj kr i statsbidrag för de fem nya spårvagnarna.</B>

- Det här är mycket positivt. Spårvagnarna är också alla anpassade för funktionshindrade, understryker Eva Andersson.
- Idag svarar spårvägen för 40 procent av kollektivtrafiken i Norrköping, med utbyggnad av spårvägen till Ringdansen blir det hela 65 procent.
- Då får vi också bort dagens dieselbussar på sträckan. Norrköping kommer att ha ett av Sveriges mest attraktiva kollektivtrafiksystem, med mycket spårvagn och så biogasbussarna.
- Och Banverket visar ju här också, att de förstår att spårvägsutbyggnad är något positivt, säger Eva Andersson och anser, att detta lovar gott också för kommande statsbidrag för spårväg Ringdansen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om