Det bjöds inga överraskningar när Moderaterna under tisdagen presenterade sitt valprogram. Partiets toppnamn, Sophia Jarl och Ingrid Cassel pekade på frågor och lösningar som upprepats vid ett flertal tillfällen under den styrande Kvartettens mandatperiod.
I valprogrammet riktar man fokus på aktuella ämnen som vården av demenssjuka, vägföreningarna, samverkan med polisen, service till företag med mera.
– Kortfattat men gediget. Det ska vara lätt att ta till sig vad vi vill uppnå de närmaste fyra åren, menar Jarl och Cassel.
Men man vill också föra fram mindre frågor som Femöresbron, bryggan vid Cityfiske och bättre skötsel av staden.
– Det är små frågor men som ändå engagerar många, säger Sophia Jarl.
Åren 1991-94 styrde de borgerliga Norrköping. Alla andra år har Socialdemokraterna haft makten i den gamla arbetarstaden vid Motala ström.
– Det är ingen hemlighet, jag brukar benämna det som en ökenvandring – och det är inte i underkant. Det är frustrerande utifrån att man tycker man har en hel del reformer och bra idéer och att under så lång tid ha varit i opposition, säger Sophia Jarl och suckar.
Moderaterna i Norrköping gjorde inte alls något dåligt val 2018. Man fick 23,7 procent av rösterna.
– Vilket är fyra procentenheter mer än vad partiet fick i riksdagsvalet, påpekar Ingrid Cassel, den erfarna 69-åringen som faktiskt fick vara med och uppleva Moderaternas historiska mandatperiod i början av 90-talet.
Sophia Jarl:
– Det är klart att vi ska koncentrera oss på att förvalta de röster vi fick i förra valet, men det vi också försökt förmedla är att de som röstat på Socialdemokraterna under många år men fortfarande är väldigt missnöjda ska våga prova något nytt.
Fortsätter 44-åringen från Vikbolandet:
– Det kan kännas långt att gå från S till M men vad vi säger är att inte fokusera så mycket på emblemet på valmanifestet utan på vad vi säger att vi kan lösa. Så mitt budskap är: Är man missnöjd så våga prova något nytt. Det här är frågor som vi ska kunna lösa på hundra dagar om vi får förtroendet att leda Norrköping.
Vilka koalitioner kan ni tänka er vid ett eventuellt maktskifte den 11 september?
– Vi har ett beslut sedan länge att vi håller alla dörrar öppna, och det låter lite klyschigt att säga så, men det är klart att vi kan ha samtal med alla partier. Men för att få genomslag för den borgerliga politik som vi tror är bra för Norrköping så är ju vårt önskemål att vi ska styra Norrköping tillsammans med de partier som har borgerliga värderingar. Det optimala för Moderaterna är att vi styr ihop i den gamla Alliansen. Det säger sig självt att det blir lättare om man har de stora penseldragen gemensamt.
Kan Sverigedemokraterna vara en potentiell samarbetspartner till Moderaterna i Norrköping?
– SD har röstat med oss i vissa frågor och vi har röstat med dem i vissa frågor. Jag tycker inte att man ska fokusera så mycket på partitillhörighet som själva sakpolitiken.
Inflikar Ingrid Cassel:
– Vi är beredda att kompromissa för att uppnå så mycket som möjligt. Vi är skyldiga stadens medborgare att vara tydliga med vad vi tror vi kan genomföra tillsammans.
Den 9 september, två dagar innan valet, debatterar Jarl mot sin huvudmotståndare, kommunstyrelsens ordförande, Olle Vikmång (S).
– Jag hoppas få det här förtroendet nu och chansen att visa att det går att få till en förändring, slutar hon.