Under det år som gått i pandemins tecken har mycket förändrats, inte minst inom arbetslivet, där de som kan har uppmanats att jobba hemifrån för att minska smittspridningen. Inom kommunen är det uppemot 2 000 personer som under större delen av pandemin haft krav på sig att jobba så mycket som möjligt hemifrån.
– Vi har en stor tjänstemannasektor i kommunen och de har jobbat hela eller delar av sin arbetstid hemifrån, säger Sophia Jarl.
Samtidigt finns behov av utökade kontorsytor till de kommunala tjänstemännen. Bland annat diskuteras om galleri- och ateljéhuset Kronan ska byggas om till kontor, det pratas om en förtätning av kontoren i Rådhuset och det behövs mer arbetsplatser till vård och omsorg- och utbildningskontoret. När kommunen har andra stora investeringar framför sig ser Sophia Jarl att det finns en möjlighet att spara pengar här.
– Alla investeringar vi kan hålla nere är intressanta.
Hur mycket skulle ni kunna spara?
– Det har jag ingen siffra på idag. Men privata arbetsgivare som gått över till kontor där flera personer delar på arbetsplatserna har gjort besparingar på mellan 15 och 30 procent.
Men det handlar inte bara om att spara skattepengar utan också om att attrahera nya medarbetare och behålla den personal som kommunen har, menar Sophia Jarl.
– Den privata sektorn var på väg åt det hållet redan innan pandemin medan det har gått lite mera trögt inom den offentliga sektorn. Men den digitala utvecklingen kommer att fortsätta.
En undersökning som fackförbundet ST har gjort visar att 84 procent av de svarande gillar att jobba hemifrån. Största fördelen som lyfts upp är minskad restid, vilket har möjliggjort mer fritid. En undersökning från fackförbundet Akademikern visade att fyra av tio trivdes bättre med att jobba hemifrån. Åtta av tio ville fortsätta att jobba hemifrån mer än de har gjort tidigare, och hälften av de som svara de ansåg att de jobbade mer effektivt hemifrån.
– Många upplever att hemmajobb ger mindre stress i vardagen och att man får mer gjort under själva arbetstiden, säger Jarl.
Konkret går Moderaternas förslag ut på att politikerna i samband med ordinarie budgetprocess ska få ett underlag där respektive kontorschef redovisar en strategi för hur deras kontor kan ställa om till ett mer flexibelt upplägg kring arbetsplatserna. På så sätt ska politikerna bättre kunna ta ställning till hur mycket som ska avsättas för investeringar eller upprustning av befintliga lokaler.
Även om antalet kontorsplatser skulle minskas vill Sophia Jarl att det fortsatt ska finnas möjlighet att sitta på kontoret vissa dagar.
– Det negativa är ju att man inte får träffa sina kollegor och därför tror jag att det är viktigt att man kommer in någon gång i veckan och att cheferna får träffa sina anställda fysiskt också. Det är svårt att vara chef enbart på distans.
Hur ser du på ergonomin vid hemarbete?
– I vissa kommuner har de slopat förmånsbeskattningen vid köp av kontorsmöbler exempelvis, men det är inget vi landat i. Den aspekten måste vi så klart väga in så att medarbetarna har en bra arbetsmiljö även i hemmet.
– Jag tror ändå, om vi skulle köpa in skärmar till de som jobbar hemifrån exempelvis, att det skulle landa på netto plus eftersom de lokaler vi hyr är så dyra.