Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moderaterna lika stora som socialdemokraterna i länet

I Östergötland är moderaterna nu lika stora som socialdemokraterna.
De båda partierna har vardera en tredjedel av sympatierna. Medan övriga partier får dela på den resterande tredjedelen.
- Mycket oroande, tycker socialdemokraternas länsordförande, riksdagsman Berndt Sköldestig.

NORRKÖPING2005-06-18 06:00
Det handlar om rykande färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. I rikssiffrorna, som släpptes på torsdagen, hade socialdemokraterna 34,7 procent och moderaterna 27,7 procent - och med majoritet i väljarkåren för de borgerliga partierna.
På fredagen släpptes så länsvisa siffror för partisympatierna. Där visades då i svart på vitt en väldig framryckning för östgötamoderaterna.
Som hade 33,5 procent, mot 33,9 för socialdemokraterna. Så gott som dött lopp i länet, alltså.

Vid botten
I november 2002, strax efter det senaste valet, hade moderaterna bottennoteringen 13,7 procent. Folkpartiet var då större, och socialdemokraterna i Östergötland rörde sig som i en annan värld. Med hela 48,6 procent av sympatierna, tre gånger så mycket som moderaterna då hade.
SCB gör sina länsvisa sammanställningar två gånger om året, i maj och november. Moderaterna har stadigt ökat, nu senast från 30,2 procent i november i fjol till 33,5 procent i majmätningen.
Medan socialdemokraterna gått motsatta vägen, och nu senast fallit från 39,7 till 33,9 procent.
Här finns visserligen en betydande felmarginal, som uppges till sex hela procent. Urvalet är ju avsevärt mindre länsvis än på riksplanet, där över 9.000 har tillfrågats. Siffrorna blir därför mindre säkra. Men tillräckligt talande för att parterna nu ska reagera - och agera.

Lyser som solen
I Norrköping strålar oppositionsrådet Jörgen Rundgren ikapp med junisolen. Valet 2002, i kölvattnet på den fatala valstugeenkäten i "Uppdrag Granskning" på TV, blev en besvikelse. Tiden närmast efteråt kunde heller inte göra någon moderat glad.
- Men nu har vi ökat i Östergötland i varenda mätning sedan november 02. Det här är ju nästan för bra för att vara sant. Hugget som stucket mellan oss och socialdemokraterna! Så har det ju varit i Stockholm, men aldrig förr i Östergötland, jublar Rundgren.

Skoldebatter
Länets sjukhusfråga, med med nedskärningarna på Vrinnevisjukhuset och Motala lasarett, har spelat in - det är Rundgren säker på. Han tror också på inverkan från de skoldebatter som förts, inte minst då i Norrköping.
Berndt Sköldestig, ordförande för Socialdemokraterna Östergötland, tar opinionssiffrorna på stort allvar:
- Detta är verkligen ingen bra utveckling. Det hade ju varit betydligt roligare, om det hade gått åt andra hållet.
- Men, tillägger han filosofiskt, så är ju livet ibland.
Och orsakerna till att socialdemokraterna tappat allt sitt försprång?
- Det är klart att de problem, som vi haft med landstingspolitiken har inverkat. Det vore ju konstigt annars. Sedan finns ju den nationella trenden också, den kanske har slagit igenom lite hårdare hos oss.
Nu får man, säger Sköldestig, sätta sig ner och planera för valrörelsen. Det är ju trots allt valet i september 2006, och utgången där, som det handlar om.
De nya östgötasiffrorna måste vara unika. Historiskt har socialdemokraterna varit ett flera gånger större parti än moderaterna, och dess föregångare högerpartiet.
Utvecklingen i Östergötland avviker drastiskt från den i t ex grannen Södermanland. Där har alltjämt 49 procent av de tillfrågade socialdemokraterna som sitt parti, mot 25,9 procent för moderaterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om