Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Moderater med rätt att trycka till

LINKÖPING
Ett nytt förfarande gjorde moderaternas nomineringstämma för riksdagslistan mer öppen för överraskningar än vanligt.
Det hindrade förstås inte att Per Unckel behöll sin förstaplats. Men Gunnar Axén ryckte upp som tvåa på listan - medan Stefan Hagfeldt fick nöja sig med fjärde plats.

Per Unckel, 53, och Stefan Hagfeldt, 57, i spänd väntan medan moderatombuden röstar.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Per Unckel, 53, och Stefan Hagfeldt, 57, i spänd väntan medan moderatombuden röstar. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-10-29 00:00
Det nya för året, och för svenska nomineringar överhuvud taget, var att de 262 ombuden valde helt fritt bland de tio, som fått flest röster i det interna provvalet.
Det fanns inget förslag från någon valberedning, utan de tio kandidaterna var likställda och fick ägna dagen åt att presentera sig.

<b>Vimla runt</b>
Nomineringsstämman ägde rum på lördagen i Linköpings Konsert & Kongress. På förmiddagen fanns kandidaterna på plats i varsitt bås, ombuden kunde vimla runt och känna dem på pulsen.
Efter lunchen var det så utfrågning på podiet, där kandidaterna fick göra entré en i taget till jazziga toner från ett kapell, Ellington och sånt. Efter jämnt tio minuter stämde så kapellet upp igen; tiden var ute.
Mest gav väl frågorna kandidaterna chansen att visa sin trohet mot partiprogrammet, och för all del också sin förmåga att artikulera detta.

<b>Variationer</b>
Men det fanns individuella variationer. Framför allt Anna Lindgren, Linköping anslog personliga tongångar; menade att partiet också måste värdesätta de kommunala skolorna (medan de andrasjöng friskolornas och valfrihetens lov) och utan omsvep förklarade att om hon kommer in i riksdagen så är det i varje fall inte som skatteexpert.
På frågan vad hon vet om jordbrukspolitik gav hon ett avväpnande svar:
- Det är inte så mycket. Så det tror jag ni kan klara er uten.
Men fast tex Gunnar Axén för sin del svarade på frågan så sa han väl egentligen inte så mycket mer. Att skatter ska sänkas och att det ska avregleras kan väl vilken moderat som helst säga i sömnen.
Priset för starkast utstrålning togs utan vidare av Betty Malmberg, Ödeshög, 43-årig agronom som intog scenen likt ett yrvärder och glatt svarade på det mesta.
När det sedan gick till omröstning så var det mentometrarna, i form av ett slags fjärrkontroller, som talade. I tur och ordning togs ställning till de tio främsta platserna på riksdagslistan.
Där då Per Unckel och Gunnar Axén med stort röstetal tog hem de båda första platserna. Men där Anna Lindgren den här gången tog sig före Stefan Hagfeldt, och Betty Malmberg mycket riktigt visade sig ha tagit stämman med storm. Hon komma femma, och på sjätteplatsen noterades sedan en Norrköpingsframgång eftersom Jan-Owe Larsson knep den platsen.

<b>Annat utslag</b>
Och med det hade visat sig att den nya metoden gav annat utslag än det traditionella provvalet. Jämfört med det gjorde Axén, Lindgren och Malmberg starka framryckningar.
Efteråt var Gunnar Axén tagen av framgången:
- Jag är mycket omtumlad, glad, rörd. Det här blir som ett kvitto på vad man gjort under de gångna åren.
Moderaterna har i dag fyra östgötamandat, som bekläds av Unckel, Axén, Carl G Nilsson (som nu lämnar riksdagen) samt Hagfeldt. Den sistnämnde var förstås lite besviken men tog utslaget med fattning.
Han noterade också att han som fyra på listan bör ha goda utsikter till omval. Dessutom finns personalvalet, där Hagfeldt 1998 var den östgötamoderat som fick flest dylika kryss.
Hagfeldt hade för övrigt ett annat bekymmer denna lördag. Han höll sig så nära radioappareterna han kunde - och hans bedrövelse när IFK stått på näsan mot Elfsborg var inte att ta fel på.
Det var lika illa som en moderat förlust i riksdagsvalet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om