Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mobilen hotar Bris ekonomi

Samtalen till Bris jourtelefoner fortsätter att öka. Men på grund av alltför höga telefonkostnader har man inte ekonomi att förbättra tillgängligheten.
- Allt fler ringer via mobiltelefon till oss och det har ökat våra kostnader med 250 procent, berättar Göran Harnesk, generalsekreterare för Bris.

Ostört. Mobiltelefonen ger barnen en möjlighet att kunna ringa ostörda. Under fem år har antalet mobilsamtal till Bris ökat från 15 procent till 90 procent av alla inkommande samtal. Det har gett en kostnadsökning som tvingar Bris till besparingsåtgärder.  (Personen på bilden har inget samband med innehållet i artikeln).      FOTO: SCANPIX

Ostört. Mobiltelefonen ger barnen en möjlighet att kunna ringa ostörda. Under fem år har antalet mobilsamtal till Bris ökat från 15 procent till 90 procent av alla inkommande samtal. Det har gett en kostnadsökning som tvingar Bris till besparingsåtgärder. (Personen på bilden har inget samband med innehållet i artikeln). FOTO: SCANPIX

Foto:

Norrköping2004-01-03 06:00
För fem år sedan var det drygt 15 procent av telefonsamtalen som kom via mobiltelefon. Idag har mobilsamtalen ökat och står för 90 till 95 procent av samtalen.
- Eftersom vi betalar alla samtal som kommer in till oss har det ökat våra kostnader enormt, säger Göran Harnesk.
Under de fem senaste åren har antalet samtal ökat och det i samband med att mobilsamtalen ökat ger Bris en kostnadsökning för telefonsamtalen på 250 procent.
Han tror att det är den ökade tillgängligheten till mobiler och framför allt att man vill vara ensam när man ringer till Bris som gett dagens resultat.
- Det är lättare att gå undan med en mobiltelefon, att få vara ifred.

Tvingas spara
Idag är drygt 40 personer anställda inom Bris och 450 personer arbetar ideellt på jourtelefonen. Eftersom inkommande samtal hela tiden ökar behöver man främst utöka antalet anställda men på grund av mobilsamtalen tvingas Bris att istället spara.
- Idag har vi förhållandevis god ekonomi men vi kan inte utöka så att det blir en bättre tillgänglighet för de som ringer till oss, säger Göran Harnesk och förklarar att det ibland kan vara svårt att nå fram i jourtelefonen.
Bris skulle behöva utöka antalet handledare som stöttar och utbildar de som sitter i jourtelefonerna.
- Dessutom skulle vi behöva marknadsföra oss mer men de möjligheterna är få idag.

Vädjar om hjälp
Nu vädjar Bris till telefonbolagen om hjälp för att klara de ökade telefonkostnaderna.
- Det är så synd för många tror att vi är en myndighet men så är det inte, säger Göran Harnesk men ser trots sparåtgärderna ljust på framtiden.
- Men det krävs att vi hittar rätt lösning för telefonbiten. Det tråkiga är att vi inte kan gå så fort fram som vi skulle vilja och dessutom behöver göra, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om