Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Mobilberoende ett stegrande problem

Antalet svenskar som är beroende av sina smarta mobiltelefoner blir bara fler och fler. Vissa experter vill rent av tala om en ny folksjukdom.– Det är någonting som ökat väldigt och kommer att öka ännu mer, säger Roger Thörn, föreståndare vid Kolmårdens behandlingshem.

Roger Thörn, föreståndare vid Kolmårdens behandlingshem menar att mobilberoende är ett ökande problem i Sverige.

Roger Thörn, föreståndare vid Kolmårdens behandlingshem menar att mobilberoende är ett ökande problem i Sverige.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2013-10-29 09:17

Enligt undersökningen Mobile Web Watch 2013 från september har 78 procent av svenskarna en smart telefon och vi är ständigt uppkopplade i jakt på den mest aktuella informationen. I takt med detta blir fler och fler så besatta av sina telefoner att man kan tala om ett beroende.

Ett missbruk.

På Kolmårdens behandlingshem tillhandahåller man idag hjälp för spel- och köpberoende, men märker tydligt att även mobilberoende börjar bli ett problem.

– Det är svårt att säga hur omfattande det är men det har ökat de senaste två åren, säger Roger Thörn.

– Jag vill påstå att det har ökat med 50 procent. Jag får i alla fall tre till fyra samtal per vecka om det här, främst från anhöriga.

Försummar

Thörn menar att de som missbrukar sina telefoner blir så besatta av dessa att de försakar sin omgivning.

– Det är spänningen, vi är väldigt nyfikna och vill ha den senaste uppdateringen. Sen är det ju väldigt kul att titta på Hemnet stup i kvarten och det är väldigt kul att titta på Blocket och att titta på bilar och...jag menar det finns en uppsjö av information som är så tillgängligt idag.

– Det är tiden som jag tycker det handlar om, man missunnar sina nära och kära, man håller bara på med någonting annat än att umgås. Man har slutat prata med varandra utan kommunicerar genom telefonerna. Måste man hela tiden vara uppkopplad?

Starta behandling

Idag finns ingen behandling för den här typen av missbruk i Sverige. På Kolmårdens behandlingshem kan man inte göra annat än komma med råd när oroliga anhöriga hör av sig med frågor kring mobilberoende.

– Det här är så pass nytt så de undrar vad de ska göra för något. Det är vad vi kan kalla ett nytt beroende i Sverige, så de vill ha råd och stöd vad de ska göra och då menar jag att man får sätta tider, hur länge man ska vara uppkopplad per dygn, det är det första man måste göra. Det är det som det handlar om, att man får sätta de här gränserna, man måste inte vara uppkopplad 24 timmar om dygnet.

Är ökningen så markant att det kan bli aktuellt att starta en behandling för just mobilberoende?

– Jag tror att det här kan komma att bli nästa typ av behandling som man kan skapa någonting för. Kommer det här med förfrågningarna att öka ytterligare då vill man ju skapa någonting.

Vet inte mycket

Som det ser ut idag pekar ingenting mot att det är en trend som kommer att förändras.

– Man vet så lite kring det här med mobiler idag, men sedan smarttelefonerna blev så allmänna har vi märkt att det är ett problem, säger Roger Thörn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om