Mittenpartierna säger nej till ny skola i Lindö
Bättre samarbete mellan nämnderna, nej till en ny skola i Lindö och glöm inte ytterkommundelarna. Igår presenterade folkpartiet liberalerna, kristdemokraterna och centerpartiet ett gemensamt budgetförslag.
Karin Jonsson (c), Kristin Lundmark (fp) och Margaretha Ericsson (kd) presenterade mirttenpartiernas alternativ till budget för Norrköpings kommun. I förslaget säger de bl a nej till ny skola i Lindö. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
? Det får inte finnas något revirtänkande mellan nämnderna, förklarar Kristin Lundberg (fp).
De tycker att det är otänkbart med en skattehöjning och vill hellre se andra förslag som ökar intäkterna. Dra ner på de projekt som inte fungerar och de som inte har något tydligt uttalat mål. Detta skulle ske genom en utvärdering av alla projekt som pågår i kommunen och sedan en presentation i form av en katalog.
De vill öka personalens inflytande och ta tillvara på dess kompetens. Med ett flexibelt och fritt arbetssätt inom kommunens enheter tror de på ett bättre resultat, inte bara ekonomiskt.
<b>Upphandling</b>
Inom näringslivet vill de se en större satsning för att öka antalet egna företagare i gruppen kvinnor och invandrare.
? I Norrköping är det inte naturligt att starta eget och det måste vi ändra på, förklarar Karin Jonsson (c).
Ökat företagande skulle också gynna vården. De tre partierna vill se en upphandling av kommunala boenden och på så sätt skapa en balans mellan kommunala och privata boenden för äldre och handikappade. Men Generalen och Granen i centrala Norrköping vill de behålla i kommunal regi.
? Det måste finnas en möjlighet för Norrköpingsborna att själva välja var de vill bo. På ett boende i centrala Norrköping eller i ytterområdena, förklarar Kristin Lundberg.
<B>Ingen ny skola i Lindö</B>
De föreslår en ökning med åtta miljoner kronor till äldre- och handikappomsorgen. Den motiveras med att anhörigstödet måste bibehållas och att planfrågor skyndsamt måste lösas för att planerna för ?särskilt boende? ska kunna följas. Att öka anslaget mer ser de som omöjligt med den stränga budgeten som idag föreligger.
Tvärt emot moderaterna vill folkpartiet liberalerna, kristdemokraterna och centerpartiet inte att en ny skola ska byggas i Lindö. Den befintliga skolan bör rustas upp, om det är möjligt, och en ny gymnastiksal byggas. Om det inte går att rusta upp skolan ser de inget problem med att eleverna flyttas till skolor inne i centrala Norrköping. Därför har man bara lagt in 45 miljoner kronor för renoveringen av Lindöskolan i jämfört med de tidigare budgetförslag som vill lägga 85 miljoner kronor.
? Om elever i Kvarsebo och Simonstorp kan åka buss till skolan borde barnen i Lindö också kunna göra det. Den sträckan är flera kilometer kortare, konstaterar Margaretha Ericsson (kd).
<B>Kulturskolan kvar</B>
I förslaget ingår också att se till att alla skolor har ordentliga gymnastiksalar. Kulturskolan ska finnas kvar och profilklasser men att varje skola ska ha en större inriktning på en egen profil.
? Jag tror att det skulle kunna minska mobbing genom mer samarbete mellan klasser och åldersgrupper till exempel att någon skola arbetar mer med miljöfrågor.
Om Esterön inte avyttras så ska kommunen arrendera ut ön för en längre tid och försöka bedriva verksamhet som lockar norrköpingsbor och investerare. Just ytterområdena anser de hamnar alltför mycket utanför kommunens verksamhet.
? Vi vill se en helhet med ökad jämställdhet mellan stad och ytterområde, konstaterar de.